Maaibeheer

Maldegem focust op een meer extensief maaibeheer waarbij we het gras minder en later gaan maaien. Door in de loop van het jaar welbepaalde zones minder te maaien, wensen we de biodiversiteit te verhogen en de waterinfiltratie in de bodem te versterken.

Enkele voorbeelden:

  • Langs wegbermen wordt in het voorjaar enkel een veiligheidssnede uitgevoerd, in het najaar wordt pas de volledige berm gemaaid.
  • Op begraafplaatsen worden de wandelpaden regulier gemaaid en worden grotere grasvelden minder gemaaid om naar een bloemenrijk grasland te evolueren.
  • Op fietsrustpunten wordt een padenstructuur en zitruimte gemaaid. Aan de buitenranden maaien we minder zodat een overgang ontstaat naar de natuuromgeving.

Uiteraard zullen we langs wandel- en fietspaden steeds een onderhoudsstrook voorzien zodat de veiligheid van de gebruikers kan worden verzekerd.

Tips & tricks voor jouw eigen tuin

Minder verharding

Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen netzoals de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen.

Gras maaien

Ook ons gras anders gaan maaien is dat. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Maai mei Niet wil helpen de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin. Tuinen maken 10 tot 12 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Ter vergelijking: dat is evenveel als of zelfs meer dan er bos is.

Moet iedereen dan zijn tuin laten verwilderen? Zeker niet. Wie houdt van een strak gazon, hoeft dat niet helemaal op te geven voor meer en betere natuur. Kom alles te weten via quick wins.

5 geboden voor een gezond gazon Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels, golvende lijnen… En maai je gras slechts om de drie à vier weken af. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.

‘De tuin dient de mens’ is een mooie volkswijsheid. Waarom niet meteen ook de natuur?

 

Contact