Save the date: op zondag 9 juni 2024 trekken we naar de stembus

31
mei
2023

De datum voor de Europese, federale en regionale verkiezingen van 2024 is bekend: zondag 9 juni. Zet het alvast in je agenda! En er is nog meer duidelijkheid want vanaf nu kunnen ook 16 en 17 jarige Belgen, alsook EU-burgers die gevestigd zijn in België gaan stemmen voor de Europese verkiezingen.

Zullen er straks 524 Maldegemse jongeren tussen 16 en 18 jaar OOK hun stem laten gelden bij de verkiezingen van het Europees Parlement in 2024? Dat kan want 16-jarigen kunnen zich vanaf nu ook inschrijven voor de verkiezingen van het Europees Parlement in juni 2024. 

Er zijn drie verschillende categorieën kiezers die een aanvraag kunnen indienen

 

Belgische jongeren in
België tussen 16 en 18 jaar

 

Belgische jongeren in België tussen 16 en 18 jaar die zich graag willen inschrijven voor de verkiezing van het Europees parlement.

 

 

Europeanen vanaf 16 jaar die verblijven in België

 

Burgers van een lidstaat van de EU die in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente zijn ingeschreven, kunnen zich inschrijven op de kiezerslijst voor de Europese verkiezingen.

Meer info over het stemrecht van Europese burgers kan je terugvinden op europeanelections.belgium.be.

 

 

Niet-Europeanen vanaf 18 jaar die verblijven in België

 

Niet-Europeanen die in België verblijven kunnen in sommige gevallen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Jongeren tussen 16 en 18 jaar kunnen zich tot eind maart volgend jaar inschrijven om in 2024 te stemmen voor het Europees Parlement

Hoe kan je inschrijven?

Dit kan online via www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be door aan te melden / authentificeren met eID of itsme.

Of door een papieren formulier C/1a in te dienen bij ons gemeentebestuur of dit per post op te sturen met een kopie van je identiteitskaart. Het formulier C/1a kan je op onze webpagina www.maldegem.be/stemmen-minderjarigen terugvinden en downloaden.

Kom je langs op het gemeentehuis? Vergeet dan niet om op voorhand een afspraak te maken bij de dienst burgerzaken via www.maldegem.be/stemmen-minderjarigen.

Contact

  • Burgerzaken

    Gemeentehuis

    Marktstraat 7 , 9990 Maldegem
    • Tel. 050 72 89 44