3D-printer

NIEUWS: de sindoh 201DP werd vervangen door de sindoh -3DWOX 1. Deze printer kan meerdere materialen printen en heeft een heated bed.

De 3D printer is veruit het meest intrigerende toestel in het FabLabpakket. Het staat de gebruikers toe om van een 3D bestand (die je ofwel zelf kan ontwerpen, of downloaden van een groot aantal online bibliotheken) tot een tastbaar 3D object.

3D-printen is een proces waarbij een object wordt gemaakt door materiaal op een computergestuurde manier met elkaar te verbinden. Er zijn verschillende technieken om dit materiaal aan elkaar te verbinden. Er kan plastic gesmolten worden en in laagjes op elkaar gestapeld worden. Dit wordt FDM printen genoemd (fusion deposition modeling). Men kan ook poeder gaan samensmelten of men kan vloeibare moleculen aan elkaar verbinden. 

In ons FabLab maken we gebruik van de Sindoh-3DWOX 1Sindoh is de nieuwkomer als het gaat om 3D-printtechnologie. Dit bedrijf heeft de DP201 in 2016 uitgebracht en kreeg meteen veel aandacht in de 3D-printgemeenschap. De SINDOH 3D-printer maakt gebruik van de FDM techniek, de SINDOH printer zal dus verschillende lagen kunststof op elkaar gaan plaatsen.

Met onze 3D-printer kan je objecten printen van maximaal 210 x 200 x 195mm groot.

De bibliotheek heeft momenteel geen 3D-scanner.

Hoe start ik een 3D-print?

Om een 3d-print te maken moet je verschillende stappen doorlopen:

  • Eerst is er een computermodel nodig. Dit kan je zelf tekenen, of je kan een bestaand model afprinten. In het eerste geval heb je een tekenprogramma nodig.
  • Het model moet worden vertaald naar een model dat de 3D-printer kan lezen.
  • Printen van het model
  • Nabewerking.

We verwijzen door naar een handige tutorial die je meeneemt doorheen alle stappen van het proces. We vragen om in voorbereiding van je eerste bezoek deze tutorial al te doorlopen en de nodige software te installeren.

Hoe deel ik een 3D-print?

Van zodra je zelf creaties begint te maken, dan moet je deze delen. Zo kan iedereen genieten van je creativiteit en groeit onze community. Creaties delen we via thingiverse, onder de groep FabLab Maldegem.

Materialen

Onze 3D-printer werkt met 1 kleur. Met deze printer kan je verschillende materialen gebruiken. Van SIndoh heb je de keuze tussen : PLA, ABS. Open Source Filament : PLA, ABS, ASA, PETG, ... van andere merken zijn ook mogelijk.

We hebben voorlopig alleen maar PLA (polyactic acid) als support materiaal in stock. PLA is het standaard print materiaal, deze is makkelijk te printen en heeft weinig last van kromtrekken tijdens het printen. Het is biologisch afbreekbaar en is dus vele malen milieuvriendelijker dan ABS. PLA is te verkrijgen in verschillende kleuren.

Het gebruik van de 3D-printer is gratis, je betaalt enkel voor de materiaalkosten. Deze wordt bepaald door het gewicht van je print.

Printen: 0,25 euro/gram, abonnees krijgen korting.

Contact