Belbus

Als je geen gebruik kan maken van de gewone buslijnen, kan je een beroep doen op de belbus van De Lijn. Een belbus rijdt alleen op aanvraag en heeft geen vaste route of dienstregeling. De belbus stopt alleen aan de haltes van De Lijn die voor de rit werden aangevraagd bij de belbuscentrale. 

Aan het Onthaal van het Gemeentehuis vind je gratis folders over de belbus.

Werkwijze

De belbus kan stoppen aan alle belbushaltes met een haltebord van De Lijn in haar belbusgebied. De bus rijdt dus niet volgens een vaste route of dienstregeling en stopt enkel aan haltes die vooraf werden aangevraagd. Je moet dus vooraf reserveren. Op de belbus gelden de gewone tarieven en de vervoersbewijzen van De Lijn.

De belbus gebruiken

De belbuscentrale is bereikbaar op weekdagen van 6.00 tot 20.00 uur, op zaterdagen van 7.00 tot 21.00 uur en op zon- en feestdagen van 7.00 tot 13.30 uur. Je kan maximum veertien dagen voor je vertrek reserveren.

Reserveren

Om een rit met de belbus te reserveren, bel je de belbuscentrale minstens twee uur op voorhand. De contactgegevens staan onderaan deze pagina. Doven, slechthorenden en mensen met een afasie kunnen reserveren via fax.

Je geeft door waar je heen wil en op welk tijdstip je wil aankomen. De Lijn vertelt je wanneer je aan de bushalte moet staan. De bus haalt je op en brengt je naar de afgesproken halte. Als de afspraak niet kan doorgaan, dan moet je minstens één uur op voorhand de belbuscentrale verwittigen. 

De belbuscentrale heeft deze informatie nodig:

  • Jouw naam of klantennummer
  • Dag en gewenste vertrekuur
  • Naam van de opstap- en afstaphalte en de gemeente waarin ze liggen
  • Of je wil overstappen op de trein

Voor wie?

Iedereen kan gebruik maken van de belbus. Alle belbussen zijn uitgerust met een lift zodat rolstoelgebruikers ook meekunnen.