Boekenruilkastjes

Wat is een boekenruilkastje?

 

Een boekenruilkastje is een bibliotheekje dat gratis toegankelijk is en waar iedereen samen zorg voor draagt. Dit bevordert het gemeenschapsgevoel, stimuleert contacten met mensen uit de buurt en brengt mensen opnieuw samen.

Het principe is eenvoudig: Je haalt een boek uit het kastje en je zet een eigen, kwalitatief boek in de plaats. Het concept komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en ondertussen zijn er ook in Vlaanderen heel wat wijkbibliotheekjes actief.

Een kleine bibliotheek is de perfecte manier om goed leesvoer met elkaar te delen: De favoriete boeken uit je kindertijd of romans die je je vrienden zou aanraden.

Boeken die inspireren, leerzame boeken, strips en prentenboeken waar je kinderen te groot voor zijn geworden. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om het kastje te vullen met toffe boeken en iedereen mag er dus ook gebruik van maken: Buren, hun familie en vrienden die op bezoek komen, toevallige voorbijgangers.

Zie je een boek staan dat je interesseert: Je haalt het boek uit het kastje en je zet er een van je eigen boeken (in goede staat, zonder kapotte kaft of gescheurde bladeren) voor in de plaats. Na het lezen heb je de keuze: Je ruilt het boek voor een ander uit het bibliotheekje, je houdt het zelf of je geeft het door aan iemand die je kent. Op die manier blijft het aanbod wisselend en gevarieerd.

Waar staan ze?

Momenteel zijn kan je al een kastje vinden Kleit. Waar het staat, kan je ontdekken op de overzichtskaart.

 

 

Zelf een boekenruilkastje plaatsen?

De Maldegemse bibliotheek is op zoek naar enthousiastelingen die graag een boekenkastje willen plaatsen en het peter-/meterschap van het boekenkastje willen opnemen. We zoeken nog peters & meters voor kastjes in de volgende wijken/deelgemeentes:

  • Adegem centrum
  • Maldegem centrum (2x)
  • Kruipuit
  • Donk
  • Middelburg

  

Het boekenkastje wordt voorzien door de bibliotheek. Je staat zelf in voor de plaatsing.  Het kastje moet op een makkelijk bereikbare plek in je buurt, waar voldoende passage en sociale controle is. Bij voorkeur staat het kastje vrijstaand en privédomein staat (vb. je voortuintje), kan je Je staat zelf in voor de plaatsing.  Indien het kastje op het openbaar domein of aan je gevel (bijvoorbeeld een school) komt, vermeld tijdens je aanvraag waar het kastje komt . Er wordt hierna door de bibliotheek met de bevoegde gemeentelijke diensten bekeken of jouw kastje op die plaats op het openbaar domein/ aan je gevel (voetpad nog breed genoeg / staat je woning op de inventaris onroerend erfgoed / …) mag komen. Je ontvangt de nodige feedback.

Bij de start kan de bibliotheek voor een gevarieerde voorraad boeken zorgen. Daarna kan je rondvragen bij buren, familie, vrienden, ga op zoek in de Kringwinkel of op rommelmarkten, hou Facebookpagina ’s zoals ‘Alternatief voor maldegems containerpark’ in het oog, …

De peter/ meter houdt het bibliotheekkastje netjes, verwisselt regelmatig het aanbod boeken, haalt onaantrekkelijke boeken eruit en doet herstellingen waar nodig. Werk ook eens met een themaweek (zoals Halloween, Kerst, de zomervakantie, week van de Smaak, Jeugdboekenmaand …).

We wensen je heel veel leesplezier toe!

 

Contact