Boekenruilkastjes

Wat is een boekenruilkastje?

Een boekenruilkastje is een bibliotheekje dat gratis toegankelijk is en waar iedereen samen zorg voor draagt. Dit bevordert het gemeenschapsgevoel, stimuleert contacten met mensen uit de buurt en brengt mensen opnieuw samen.

Het principe is eenvoudig: Je haalt een boek uit het kastje en je zet een eigen, kwalitatief boek in de plaats. Het concept komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en ondertussen zijn er ook in Vlaanderen heel wat wijkbibliotheekjes actief.

Een kleine bibliotheek is de perfecte manier om goed leesvoer met elkaar te delen: De favoriete boeken uit je kindertijd of romans die je je vrienden zou aanraden.

Boeken die inspireren, leerzame boeken, strips en prentenboeken waar je kinderen te groot voor zijn geworden. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om het kastje te vullen met toffe boeken en iedereen mag er dus ook gebruik van maken: Buren, hun familie en vrienden die op bezoek komen, toevallige voorbijgangers.

Zie je een boek staan dat je interesseert: Je haalt het boek uit het kastje en je zet er een van je eigen boeken (in goede staat, zonder kapotte kaft of gescheurde bladeren) voor in de plaats. Na het lezen heb je de keuze: Je ruilt het boek voor een ander uit het bibliotheekje, je houdt het zelf of je geeft het door aan iemand die je kent. Op die manier blijft het aanbod wisselend en gevarieerd.

Waar staan ze?

In mei 2020 werd een oproep gedaan om peter en meter te worden van één van onze kastjes. In juli selecteerden we 10 locaties. In de loop van de zomer van 2020 worden de kastjes geleverd bij de peters en meters. 

 

Zelf een boekenruilkastje plaatsen?

In mei gingen we op zoek naar 10 peters en meters voor onze kastjes. Deze kastjes worden in de loop van de zomer geplaatst. Als de eerste kastjes succes kennen, dan zullen we het project uitbreiden. Wil je ook peter of meter worden van één van onze kastjes? Dan kan je in afwachting van de tweede fase van het project een kandidatuur indienen.

 

Contact