Booktubes: boekbesprekingen in een modern jasje

Herken je dit?

Merk je ook wel eens dat je leerlingen niet met volle motivatie hun leesopdracht zijn aangegaan? Zie je dat ze het boek niet grondig gelezen hebben en dat ze zich er niet kunnen bij inleven?

Waarschijnlijk hebben ze hun vader of moeder enkele dagen voor ze de opdracht moesten afwerken naar de bib gestuurd om het dunste boek op hun lijst te gaan halen. Snel even wat besprekingen op het internet opzoeken, wat knip- en plakwerk en klaar is kees!

Ook in de bibliotheek merken wij dat kinderen heel vaak met weinig zin een boek moeten lezen. Vaak hoor je dan de nostalgische veronderstelling dat kinderen vroeger meer lazen en dit met meer plezier deden. Vanuit de Maldegemse bibliotheek geloven we echter dat het anders kan. We zijn er rotsvast van overtuigd dat we - mits de juiste aanpak - kinderen een boek kunnen doen verslinden. Je hoeft enkel aansluiting te zoeken bij de leefwereld van kinderen. Daarom zijn we vanuit Maldegem het booktube-project opgestart.

Wat is een booktube?

Booktubes zijn digitale videoverslagen (vlog) van boeken. In deze verslagen kan je vertellen, tonen wat je gelezen hebt. De booktubes die we in Maldegem willen maken zijn echter veel meer dan het eenvoudig vertellen. Kinderen gaan hun booktubes verrijken met een leuke generiek, met animaties van stick figures, stop motion filmpjes,...

Is dit zinvol binnen een leesopdracht?

Zeker en vast. Kinderen zullen niet alleen het boek door en door kennen, ze leren ook in groepsverband werken. Bovendien vehogen hun digitale vaardigheden, werken ze aan hun expressie ... Meer info krijg je via dit filmpje.

Waar kan ik een voorbeeld van een Maldegemse booktube vinden?

Klik hier voor nog meer voorbeelden van booktubes.

Ik heb interesse in booktubes. Kan ik een sessie boeken?

We bieden booktubes aan vanaf de 3de graad LO tot en met de 3de graad SO. Aanvragen voor sessies kan via thomas.de.groote@maldegem.be of nena.morival@maldegem.be.

 

Contact