'Covid safe’ reizen in de EU met het COVID-certificaat

24
jun
2021

Vanaf 1 juli zal reizen binnen de Europese Unie vlotter kunnen dankzij het persoonlijke COVID-certificaat. Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, zal met het certificaat met QR-code kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen.

Soorten certificaten

Er zijn 3 types certificaten:

  1. Een vaccinatiecertificaat, dat aangeeft wanneer je gevaccineerd werd. Dit certificaat is 1 jaar geldig vanaf de vaccinatiedatum.
  2. Een testcertificaat, als bewijs van een COVID-19-test met een negatief resultaat. Dit certificaat is 72 uur geldig, te tellen vanaf de afname van de test.
  3. Een herstelcertificaat, voor mensen die minstens 11 dagen hersteld zijn na een positieve COVID-19-test. Dit certificaat is 180 dagen geldig, te tellen vanaf de afname van de test.

 

Eén persoon kan meerdere certificaten hebben. Per vaccinatie en per test wordt er een certificaat aangemaakt. De geldigheid van elk van de drie certificaten is afhankelijk van het type certificaat én de specifieke regels van het EU-land waar je naartoe reist.

 

Waar kan je het certificaat aanvragen

Het Belgische certificaat is te downloaden via

  • de mobiele app CovidSafeBE
  • de website MijnGezondheid.be
  • de website MijnBurgerprofiel.be

Je kan het certificaat ook per post laten opsturen. Vraag dit aan via tel. 078 78 78 50 en hou je rijksregisternummer bij de hand.

Wie heeft een certificaat nodig?

  • Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen.
  • Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben net als volwassenen een certificaat nodig om te kunnen reizen. Op dit moment ontvangen zij een herstelcertificaat of een testcertificaat. Zodra ook deze leeftijdsgroep gevaccineerd wordt, zullen ze een vaccinatiecertificaat kunnen ontvangen.
  • Let op. Elke EU-lidstaat kan andere voorwaarden stellen aan reizigers. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je op de ReOpen EU-website: reopen.europa.eu/nl.

 

Wat te doen bij je terugkeer naar België?

Raadpleeg steeds de meest recente maatregelen via www.info-coronavirus.be/nl/reizen/ of tel. 0800 14 689 (algemeen infonummer) of de reisadviezen via diplomatie.belgium.be/.

 

Vragen?

Heb je vragen over het COVID-certificaat? Neem dan contact op met het callcenter via 078 78 78 50 of raadpleeg de veelgestelde vragen op www.covidsafe.be.

Contact