DOVO maakte opnieuw bom onschadelijk ter hoogte van Ringbaan

27
aug
2019

Op het terrein aan de Ringbaan in Adegem is opnieuw een bom van 500 lbs (227 kg) gevonden. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) kwam ter plaatse.

Op bevel van de burgemeester en volgens de richtlijnen van DOVO werden de bedrijven en één privé-woning binnen een perimeter van 100 meter (tussen Vliegplein 44-54) preventief geëvacueerd. Na verder onderzoek en op basis van het type bom werd daarna beslist om de bom te verplaatsen naar de vernietigingsput met omwalling in het midden van het terrein.

Hierdoor was evacuatie vanaf ‘s middags niet langer nodig en werd enkel de Ringbaan tijdelijk afgesloten voor doorgaand verkeer. Om de bom onschadelijk te maken, werd een ontstekingsmechanisme op de bom aangebracht. Zo kon de bom op een gecontroleerde manier tot ontploffing gebracht worden met een lichte ontploffing tot gevolg. Omstreeks 14.00 uur werd de Ringbaan terug opengesteld. 

Ten noorden van de Ringbaan, het voormalig vliegplein tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld. De bommen zijn gedetecteerd tijdens een voorafgaand onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf dat de locatie de komende weken scant op achtergebleven explosieven. Gezien de historische achtergrond van de locatie, is de kans niet onbestaande dat nog achtergebleven explosieven worden gevonden. De bewoners zullen – indien nodig – ingelicht worden over welke stappen moeten ondernomen worden.

Alle berichten over het explosievenonderzoek in Adegem kan je volgen via www.maldegem.be/explosievenonderzoek-Adegem, de Maldegem app en de gemeentelijke Facebookpagina.