DOVO ontmantelde twee bommen ter hoogte van Ringbaan

21
aug
2019

Op een terrein ter hoogte van de Ringbaan in Adegem zijn twee zware bommen van 500 lbs. (227 kg) gevonden. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) ontmantelde deze avond de bommen ter plaatse.

Op bevel van de burgemeester en volgens de richtlijnen van DOVO werd aan de buurtbewoners binnen een perimeter van 350 m gevraagd om de woning te verlaten. Bewoners werden gevraagd om deze avond naar familie of vrienden te gaan maar konden ook terecht in CC Den Hoogen Pad. Ook een deel van de N9 werd tijdelijk afgesloten. Aangezien de ontmanteling vlot verlopen is, kunnen de bewoners terug naar huis.

Ten noorden van de Ringbaan, het voormalig vliegplein tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld. De bommen zijn gedetecteerd tijdens een voorafgaand onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf dat de locatie de komende weken scant op achtergebleven explosieven. 

Gezien de historische achtergrond van de locatie, is de kans niet onbestaande dat nog achtergebleven explosieven worden gevonden. De bewoners zullen – indien nodig – ingelicht worden over welke stappen moeten ondernomen worden.