Bij het woon- en energieloket kan je terecht met al je vragen over energie besparen, energie opwekken en energieverbruik.

Energieverbruik en -besparen

Wil je een duidelijk zicht op je energieverbruik, wil je tips om meer energie te besparen of zelf energie op te wekken?

 • Vergelijk energieprijzen via de V-test.
 • Ga na of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen via de zonnekaart en hou je verbruik bij in een energieID.
 • Wil je investeren in groene energie, je huis beter isoleren, ... dan kan je een Vlaamse energielening aanvragen.

De linken naar de verschillende externe websites staan onderaan deze webpagina.

Groepsaankoop groene stroom en aardgas

Besparen op je energiefactuur en een belangrijke bijdrage leveren aan een leefbaar klimaat? Dat kan met de groepsaankoop voor groene stroom en aardgas van de provincie Oost-Vlaanderen. Door een grote groep consumenten samen te brengen kan de provincie een lagere prijs onderhandelen.

Door de uitzonderlijke situatie op de energiemarkt ontving de provincie geen bod voor vaste energietarieven op de veiling van 1 februari 2022.
Daarom werd er een tweede veiling georganiseerd, maar dan voor variabele tarieven, die de prijsevolutie op de energiemarkt volgen. De leverancier die het gunstigste bod voor kwartaal geïndexeerde tarieven kon voorleggen werd Mega.

Wie al inschreef ontvangt midden maart nieuwe info hierover. Je inschrijving blijft automatisch geldig voor de nieuwe veiling.

Schreef je nog niet in? Dan kan dat nog tot eind april 2022 via www.oost-vlaanderen.be/groenestroom.

Meer informatie:
www.oost-vlaanderen.be/groenestroom
Gratis infolijn: 0800 60 601 (werkdagen van 9 tot 20u)
groenestroom@oost-vlaanderen.be

Energiescan

De energiescan is een gratis huisbezoek waarbij de Energiesnoeiers een snelle doorlichting van het energieverbruik van je woning opmaken. Ze brengen de energetische situatie en het gedrag van de bewoners in kaart. Op die manier krijg je een eerste beeld van de energiesituatie en de mogelijke energiebesparingen op het vlak van isolatie, verwarming, verlichting, huishoudtoestellen of energiezuinig gedrag.

 • De energiescan zorgt voor een goedkopere energiefactuur.
 • Je krijgt een goed zicht op de terugverdientijd van energiebesparende investeringen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de gratis energiescan moet de aanvrager tot een van de onderstaande doelgroepen behoren. Wie niet tot deze doelgroepen behoort, kan geen energiescan aanvragen.

 • Beschermde afnemers (inwoners met sociaal tarief voor gas en/of elektriciteit).
 • Afnemers met een actieve budgetmeter voor elektriciteit of aardgas.
 • Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (stickertje eindigt op 1).
 • Personen in schuldbemiddeling of met een collectieve schuldregeling.
 • Personen met een bruto gezinsinkomen van maximum € 31.550 verhoogd met € 1.650 per persoon ten laste (deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd).
 • Personen die door het OCMW sociaal of budgettair begeleid worden wegens betalingsmoeilijkheden voor de rekeningen voor gas en elektriciteit.
 • Personen die in een woning of woongebouw wonen van een sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor.
 • Personen die een woning huren bij het OCMW of lokaal bestuur.
 • Personen die op basis van hun geregistreerde huurovereenkomst met een looptijd van minstens een jaar een huurprijs van maximum € 524,19 per maand betalen.
 • Personen waarvoor een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit werd ingediend bij de lokale adviescommissie (LAC).

Verdere stappen

Vraag de energiescan online aan via de website van energiesnoeiers (link onderaan deze webpagina).

Op de afgesproken datum komt de Energiesnoeier langs om de energiescan in jouw woning uit te voeren. 

Tijdens het bezoek overloopt hij de belangrijkste energiebesparende maatregelen. Daarna wordt er waar nodig buisisolatie, ledlampen, radiatorfolie, een spaardouchekop, een stekkerdoos, tochtstrips en/of een timer geplaatst.

Bedrag

De energiescan voor bovenstaande doelgroepen is gratis.

Groepsaankoop zonnepanelen en thuisbatterijen

Als inwoner van Oost-Vlaanderen kan je gratis en vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen en thuisbatterij van de provincie. Deze groepsaankoop sluit naadloos aan bij de ambitie van de provincie om samen met inwoners, organisaties, bedrijven, steden en gemeenten te werken aan duurzame energie in Oost-Vlaanderen. Met deze groepsaankoop wordt zonne-energie toegankelijker voor alle inwoners en komt de doelstelling om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn dichterbij.

Voor wie?

 • Alle inwoners van provincie Oost-Vlaanderen die eigenaar zijn van het dak, of huurders die expliciete toestemming hebben van de eigenaar kunnen deelnemen aan de groepsaankoop
 • Ook als KMO, VZW, of VME kan je je inschrijven. Deze groepsaankoop legt de focus op installaties met een maximum geïnstalleerd vermogen van 10kWp.
 • Heb je al zonnepanelen? Schrijf je dan in voor de groepsaankoop thuisbatterij via www.oost-vlaanderen.be/storage

Een gratis en vrijblijvende inschrijving (www.oost-vlaanderen.be/solar) verplicht je tot niets. Je ontvangt een persoonlijk voorstel en ziet meteen je kosten, opbrengsten en terugverdientijd. Indien je het aanbod interessant vindt, kan je tot en met 6 juni 2022 het voorstel accepteren. De provincie streeft ernaar om alle installaties af te ronden voor eind augustus 2022.

Wegens het uitzonderlijke succes is de provincie genoodzaakt om deze campagne zonnepanelen vervroegd af te sluiten. Op deze manier kan iedere burger een gelijkwaardige dienstverlening verkrijgen aangaande het persoonlijke voorstel, de inspectie van het dak en de plaatsing van de installatie. Vanaf vrijdag 13 mei 2022 is inschrijven voor deze groepsaankoop zonnepanelen niet meer mogelijk. Het persoonlijke voorstel accepteren kan nog tot 6 juni, mits een inschrijving vóór de hierboven vermelde deadline.

De groepsaankoop thuisbatterij kent eveneens een uitzonderlijk succes maar heeft nog wat marge. Het is voorlopig nog mogelijk om voor deze groepsaankoop in te schrijven, maar ook hier wordt de situatie nauwgezet opgevolgd en vervroegd indien nodig de deadline.

Geen nood voor geïnteresseerde klanten, provincie Oost-Vlaanderen organiseert nog een zomeractie zonnepanelen en thuisbatterij! Inschrijven voor deze 7de editie kan vanaf 13 mei tot 12 augustus 2022. Vanaf 15 augustus ontvangt iedere klant zijn persoonlijke voorstel en de installatietermijn loopt tot eind februari 2023. In de besparingsberekening van de zomeractie zal rekening gehouden worden met de premies van 2023, omdat niet iedere installatie voor het einde van het jaar geplaatst en gekeurd zal worden.

De transitie naar groene energie is van groot belang om de klimaatdoelstellingen te halen, én het zorgt voor een vorm van stabiliteit in de huidige onvoorspelbare energiemarkt.

Vragen?

Voor verdere informatie kan je terecht bij provincie Oost-Vlaanderen

www.oost-vlaanderen.be/solar

zonnepanelen@oost-vlaanderen.be

Telefoon: 0800 26 803, ma-vrij van 9.00 uur tot 17.00 uur

Mobiel Energiehuis

Energiehuis Veneco zet samen met de aangesloten gemeenten, en dankzij financiële ondersteuning van het VEKA, een wijkrenovatieproject op. Een mobiel energiehuis zal halt houden in enkele wijken met een groot renovatiepotentieel. Voor Maldegem werd de wijk Brielstraat - Nieuwstraat - Stationsplein gekozen. Hierbij worden thermografische gevelscans genomen om de bewoners zo goed mogelijk te informeren. Een warmtescan (thermogram) is een infraroodfoto die de verschillen in temperatuur laat zien. De scan toont waar jouw woning warmte verliest nl. via muren, dak en ramen. Op die manier kom je te weten waar je best bijkomend isoleert. Een warmtescan kijkt nooit door muren heen, enkel de buitenschil komt in beeld. De warmtescans worden om privacyredenen niet publiek beschikbaar gemaakt. Je kan de warmtescan enkel raadplegen als eigenaar of huurder van de woning. Wil je jouw warmtescan inkijken en gratis advies krijgen over energiebesparende maatregelen? Maak een afspraak vanaf half mei en kom naar het mobiel energiehuis van maandag 30 mei tot en met vrijdag 10 juni. 

Vragen?

De inwoners van de deelnemende wijk ontvangen nog een brief met alle informatie.

Voor verdere vragen kan je terecht bij Veneco.

https://www.veneco.be/nl/energiehuis/mobiel-energiehuis

Contact

 • Sociaal Huis

  Lokaal Dienstencentrum Oud St. Jozef

  Mevrouw Courtmanslaan 92 , 9990 Maldegem

  Openingsuren

  • Vandaag open van 08.30 tot 12.00 uur, van 13.30 tot 17.00 uur
  • Morgen open van 08.30 tot 12.00 uur, van 13.30 tot 17.00 uur
  Alle openingsuren