Erfgoeddag een jaar uitgesteld

Erfgoeddag 2020-uitgesteld

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke beslissingen

Erfgoeddag, normaal gezien op zaterdag 25 en zondag 26 april, kan dit jaar niet doorgaan. De risico’s voor de gezondheid van de organisatoren en bezoekers zijn te groot. Je verneemt er alles over in het persbericht hieronder van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed dat instaat voor de landelijke coördinatie van Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel.

De in Middelburg geplande tentoonstelling en themawandelingen in het kader van Middelburg in puin: de donkere dagen aan het einde van WO II zijn dus afgelast.

 

Middelburg in puin: de donkere dagen aan het einde van WO II

Tentoonstelling = AFGELAST

Sint-Petrus en -Paulus kerk Middelburg

Zaterdag 25 april 2020, 20.00 – 23.00 uur

Zondag 26 april 2020, 10.00 – 18.00 uur

Ook na Erfgoeddag kan je de tentoonstelling nog bezoeken en dit tot en met zondag 10 mei 2020.

 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog viel de nacht over Middelburg.

Het dorp werd zwaar geteisterd door beschietingen tijdens de Slag om de Schelde, de militaire operatie waarbij de geallieerden beoogden de scheldemonding te veroveren op de Duitse strijdkrachten. De tweede hoofdoperatie van de Strijd om de Schelde - operatie Switchback - speelde zich af in onze streek en eiste zijn tol in Middelburg.

Meer dan 50 foto’s van de ruïnes die de beschietingen achterlieten, schattingen van geleden schade, complete inboedellijsten, plannen van vernielde huizen en plannen voor de heropbouw bieden een inkijk in de realiteit van de Middelburgse inwoners toentertijd en brengen dit stukje recente geschiedenis tot leven.

 

Themawandeling = AFGELAST

Startpunt: Sint-Petrus en -Paulus kerk Middelburg

Zaterdag 25 april 2020, 21.30 – 22.30 uur

Zondag 26 april 2020, 15.00 – 16.00 uur

 

Tijdens deze geleide wandeling houden we halt bij enkele plekken waar de beschietingen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lelijk huishielden. Via geluidsopnames met getuigenissen van oud-inwoners kom je meer te weten over de impact van de oorlog op het dagdagelijkse leven van de Middelburgers. Dat het toen vaak donker en duister was, kan je nu al raden...

Contact