FabLab: wat en waarom?

 DIT NAJAAR VOLGT EEN EVALUATIE VAN DE WERKING VAN HET FABLAB. 

 

De snelheid waarmee de huidige economie evolueert is enorm.  Ook in Maldegem denken we op verschillende niveaus na over hoe we ervoor kunnen zorgen dat we ons onderwijs, onze burgers en ondernemers klaarstomen en weerbaar maken voor de voortschrijdende technologische transformaties. De uitrol van het Maldegemse  FabLab in de bib is daar een eerste concreet resultaat van.

Een FabLab (Fabricationlaboratory) is een lokaal ingerichte innovatieve werkruimte, waar machines, apparatuur en software voor een breed publiek ter beschikking worden gesteld, lezingen en vormingen over wetenschap, economie en technologie doorgaan, waar ondernemers en burgers elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. In een FabLab leren kinderen, jongeren, studenten, creatievelingen en (startende) ondernemers werken met de nieuwste machines en software. Deelnemers krijgen er de basisprincipes van 3D-printing, programmering, robotica en internet of things onder de knie. Ze gaan meteen ook zelf aan de slag. Het FabLab is met andere woorden een lokaal laboratorium voor de economie en onderwijs van de toekomst.

Waarom in de bib?

De bibliotheek is de ideale plaats om het FabLab in te planten: het gebouw is nog maar pas gerenoveerd, is zeer toegankelijk (openingsuren), vormt een neutrale omgeving. De bibliotheek is bovendien al lang meer dan een plek waar je boeken kan ontlenen en als organisatie zijn we actief op zoek naar aanvullende werking . Kortom, de bib is de poort die je een blik kan werpen op de toekomst.

Als kleine gemeente werd bewust de keuze gemaakt om kleinschalig te starten. Dit beperkt de investeringskost en zorgt voor een makkelijke integratie in de werking van de bibliotheek.

Bouw mee aan de community

Het FabLab kan alleen maar een succes worden als we er zoveel mogelijk mensen aan meebouwen. Hoe klein het ook mag zijn, elke bijdrage is belangrijk. Je hoeft niet per se geen ingewikkelde ontwerpen maken, je kan ook gewoon je kennissenkringen van het bestaan van het FabFab op de hoogte brengen. Wie weet is er één van je vrienden die zit te popelen om met één van onze toestellen te werken?

Om ons FabLab bekend te maken bij het brede publiek hebben we een aantal ambassadeurs die de komende maanden zullen experimenteren met het FabLab. Hun ervaringen zullen we deze via onze social media. Wil je zelf iets plaatsen over op je twitter-, instagram-, facebook- of youtubeaccount, gebruik dan de tags #bibmaldegem #fablabmaldegem.

 

 

Contact