toerisme

Fietsroutes regio Meetjesland - Brugs Ommeland en Zeeland

Oost-Vlaanderen

Norbertijnenfietsroute voor e-bikes tussen Gent en Meetjesland

Een fietstocht van 80 km plezier door het Drongengoed, Ursel, Drongen en Gent. De fietstocht start vanaf Kleitkalseide 120, aan knooppunt 14. 

Bekijk de Norbertijnenroute

Fietsen langs de kreken

De fietsroute vertrekt en komt weer aan bij de Huysmanhoeve in Eeklo. Een tocht van 54,5 km langs pittoreske dorpjes, groene dreven, indrukwekkende bossen en fabelachtige kreken in een absolute rust!

Bekijk de fietsroute langs de kreken

Lekker fietsen langs eetadresjes

Een fietstocht van 50 km waarbij je op voorhand al weet waar je halt kunt houden voor een smakelijk hapje of een fris drankje. Het vertrekpunt van de fietstocht is in Maldegem-Kleit.

Bekijk de fietsroute langs de eetadresjes

De Meetjeslandse Landschapspark fietsroute

48,9 km fietsen vanaf het Drongengoed aan knooppunt nr 68. Via het Drongengoed rij je naar Knesselare en keer je terug via Aalterbrug en Ursel. Tijdens de fietstocht doorkruis je het Keigatbos en rij je naar Oostwinkel om dan naar het Leen ter rijden en via het Adegemse Canadamuseum terug te rijden.

Download de fietsroute van het Drongengoed naar het Leen

Fietsen langs het schipdonkkanaal

57 km fietsen langs erfgoed, herdenking en kunst. Maar vooral langs adembenemende natuur en fenomenale vergezichten. Start- en eindpunt is in het provinciaal domein Het Leen. Wie vanuit Maldegem wil vertrekken, neemt het fietsknooppunt nr 10 bij café De Filosoof.

Bekijk de fietsroute langs het schipdonkkanaal

Plattelandsroute

40 km door het Meetjeslands platteland fietsen waarbij je grotendeels in groot Maldegem rijdt.  Je rijdt ook een stukje door Balgerhoeke en Sint-Laureins.  

Download de plattelandsroute

Fietsen tussen Maldegem en Damme

47 km dwars door Maldegem en Damme met als vertrek- en eindpunt de ruime parking aan het Sint-Annazwembad in Maldegem.

Bekijk de fietsroute tussen Maldegem en Damme

Rondje Maldegem op de fiets (bij voorkeur met e-bikes)

Deze stevige fietsroute van 67 km brengt je dwars door Maldegem waarbij je de kreken, het Drongengoed en het Eeklose Balgerhoeke passeert. Het start- en eindpunt is in Adegem.

Bekijk de fietsroute Rondje Maldegem

Route doorheen Maldegem

Een fietsroute van 46 km waarbij je kan starten en stoppen bij de Mariagrot in Kleit of het zwembad in Maldegem-centrum. Een fietsroute die je langs tientallen eet- en drankgelegenheden, vier kerken, een oorlogsmuseum, stoomtreinmuseum, enkele kapelletjes en zoveel meer leidt. Onderweg kan je genieten van de prachtige natuur- en cultuurlandschappen. 

Bekijk de M-route 

Bourgondiërs in het Meetjesland

Al fietsend het rijke erfgoed en de glorierijke geschiedenis van het krekengebied ten noorden van Eeklo ontdekken? Het kan op deze tocht van 58 kilometer, ideaal voor de sportieve fietser of de e-biker. 

Niet te missen onderweg: twee topwerken van Vlaamse Meesters, de geschiedenis van de Huysmanhoeve (nu Provinciaal Streekcentrum) en die van een gigantisch kasteel onder de zoden in Middelburg, en de mythische Graafjansdijk die verwijst naar Jan zonder Vrees. 

De tocht start op de parking achteraan de Huysmanhoeve, tussen fietsknooppunt 87 en 56. Hier zijn ruim voldoende parkeerplaatsen. Van op de parking fiets je richting de Huysmanhoeve aan knooppunt 56.

Download de fietsroute

Route langs de vergeten Zwinhavens (bij voorkeur met een e-bike)

Een fietsroute van 83,4 km met vertrekpunt in Maldegem waarbij je achtereenvolgens Het Zoute, Sluis, Retranchement, Het Zwin, Sint-Anna Ter Muiden, Koolkerke, Brugge en Donk tegen komt om dan terug aan te komen in Maldegem. Tijdens de fietstocht kruis je meermaals de Damse Vaart en rij je ook een stuk langs het Schipdonkkanaal.

Download de fietsroute

West-Vlaanderen

Beverhoutsroute

Een fietstocht van 38 km waarbij je vanuit Beernem vertrekt en kennis maakt met het Beverhoutsveld, de Assebroekse Meersen en het Ryckeveldebos. Daarna fiets je door het Maldegemveld en het Groot-Burkeldomein. Via Knesselare en Sint-Joris-ten-Distel rijd je dan terug naar Beernem.

Beverhoutsroute

Zeeuws-Vlaanderen (NL)

Zwinroute

Een fietsroute van 42 km met vertrekpunt in Cadzand-Bad dichtbij de Jachthaven. Je fietst een heel stuk op de dijk en keert dan terug via Groede-dorp, Nieuwvliet-dorp en Cadzand-dorp om dan te eindigen het Retranchement.

Bekijk de Zwinroute

De Panoramaroute

Deze fietsroute is 39 km en volgt het kustfietspad van Zeeland terwijl je uitkijkt over de Westerschelde en de Noordzee. Je doorkruist ook het nieuwe natuurgebied Waterdunen en je komt in dorpen als Breskens en Retranchement. De startplaats is voorzien in Breskens aan het fietsvoetveer en je stopt aan de vuurtoren Nieuwe Sluis eveneens in Breskens.

Bekijk de panoramaroute

Tip

In het gemeentehuis (eerste lijnsloket) kan je verschillende fietskaarten aankopen.

 

Contact