DSC_0018

Herbruikbare bekers

Weg met wegwerp!

Samen werken we aan een afvalvrij Maldegem

Vanaf 15 juni 2023 is het helemaal verboden om op evenementen drank te serveren in wegwerpbekers. De enige uitzondering is er dan nog voor petflessen en blikjes, op voorwaarde dat de organisator een systeem voorziet zodat minstens 95% van de flessen en blikjes wordt ingezameld voor recyclage.

Vanaf 1 januari 2025 zal het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen volledig verboden zijn.

Alle informatie om aan de slag te gaan met de wetgeving cateringmateriaal rond drankverpakkingen en voedselverpakkingen vind je op de website van de OVAM.

Herbruikbare bekers huren?

Gemeentelijke uitleendienst

Organisatoren (die voldoen aan de vooropgestelde categorieën van aanvragers) kunnen vanaf heden gratis herbruikbare bekers aanvragen via de gemeentelijke webshop, ten laatste 1 maand voor de datum van het evenement.

Er kunnen min. 800 bekers en max. 12.800 herbruikbare bekers ontleend worden via de Uitleendienst. Het gebruik ervan is gratis, maar de reinigingskosten en de kosten per verloren of te beschadigde beker worden betaald door de organisator:

  • Reinigingskosten (€0,08 per beker)
  • Kosten voor verloren of beschadigde bekers (€0,60 per beker)

Cup Concept factureert deze kosten (reinigingskost + kost per verloren beker) rechtstreeks aan de organisatoren Het lokaal bestuur staat in voor de transportkosten tussen de wasstraat en de uitleendienst.

Praktisch 

Herbruikbare bekers aanvragen via de gemeentelijke webshop, ten laatst 1 maand voor je evenement.

Met de uitleendienst wordt afgesproken wanneer je de propere herbruikbare bekers kunt komen ophalen en wanneer de gebruikte herbruikbare bekers kunnen teruggebracht worden naar de uitleendienst (Bloemestraat 45, 9990 Maldegem)

Belangrijk: Tijdens het event mogen de bekers worden afgewassen met een sponsje, NIET met borstels. Dit mag wel met een doek over de borstels.

Meer info over de voorwaarden die verbonden zijn aan het ontlenen van de herbruikbare bekers vind je terug in het retributiereglement (ontlening van evenementen- en ander uitleenbaar materiaal).

IVM Milieubeheer

Daarnaast kan ook gebruik gemaakt worden van de herbruikbare bekers van IVM via https://ivmmilieubeheer.be/minder-afval/bij-evenementen/afvalarm-organiseren.

Drankenleveranciers

Ook bij je drankenhandelaar kan je tegenwoordig vaak terecht voor het ontlenen van herbruikbare bekers.

Meer vragen?

Voor meer informatie over het gebruik van cateringmateriaal op evenementen kunt u terecht op de site van de OVAM.

Contact