Huisvuilzakken vanaf dit jaar goedkoper

13
jan
2020

De gemeente zal vanaf dit jaar geen gratis huisvuilzakken meer ter beschikking te stellen en kiest in plaats daarvan bewust voor een goedkoper tarief van de huisvuilzakken. Bovendien kunnen inwoners nu ook een kleiner formaat van 30 L aankopen: goed voor wie weinig afval heeft en vroeger nodeloos te grote vuilniszakken moest kopen. Bovendien kunnen inwoners voortaan gratis hun groenafval naar het recyclagepark brengen. 

Geen gratis huisvuilzakken

De gemeente biedt geen gratis rol huisvuilzakken meer aan omwille van volgende redenen:

  • De gratis huisvuilzakken kostten de gemeente € 180.000 op jaarbasis.
  • Ondanks het gratis aanbod, kwamen niet alle gezinnen (tijdig) hun afvalzakken ophalen. Van de 9.942 gezinnen kwamen 1.284 gezinnen (of 13%) er niet om.
  • Ook de organisatie voor de bedeling van de brieven en afhaalmomenten, bracht een grote financiële kost (€ 10.000) en administratieve organisatie met zich mee. 

Goedkopere huisvuilzakken

Het bedrag dat vroeger werd geïnvesteerd in de gratis huisvuilzakken wordt niet zomaar afgeschaft maar in mindering gebracht in de verkoopprijs van de huisvuilzakken. De huisvuilzakken zijn hierdoor vanaf 2020 goedkoper:

 

  • rol (10 zakken) van 60 L: € 15 (i.p.v. voorheen € 20)
  • rol (10 zakken) van 45: € 11,25 (i.p.v. voorheen € 15)
  • NIEUW: rol van 30 L (10 zakken): € 7,50. Het kleinere formaat is op maat van inwoners die weinig afval hebben.

 

Bovendien hebben inwoners sinds vorig jaar sowieso minder huisvuilzakken nodig: er mogen immers sinds vorig jaar extra plastiekfracties in de PMD-zak, die inwoners vroeger in de huisvuilzak moest steken. De prijs van de PMD-zakken werd bovendien bewust laag gehouden (€ 2,50/rol van 20 zakken) en blijft onveranderd. 

Gratis groenafval op recyclagepark

Aanvullend op het aanbieden van goedkopere huisvuilzakken, kunnen inwoners vanaf dit jaar het groenafval gratis brengen naar het recyclagepark. Tot eind 2019 kostte dit € 10/m³.

Contact