Lancering Maldegem App

28
sep
2018

Het gemeentebestuur lanceerde gisterenavond een gloednieuw communicatiekanaal, nl. de Maldegem App. De Maldegem App is ontworpen door Onze Stad App en is een online platform dat gemeentediensten, handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers bundelt in één app. De gemeente wil hiermee nog eenvoudiger te bereiken zijn en de communicatie met de burger vergroten. Bovendien staan inwoners in directe verbinding met deelnemende handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers. In minder dan twee weken tijd verleenden al 141 organisaties hun medewerking. Download de Maldegem App met je smartphone of tablet via de App Store of Google Play.

Info over gemeente

Het gemeentebestuur wil via de Maldegem App de gemeentediensten dichter bij de inwoners brengen en hen informeren over wegenwerken, dienstverlening, evenementen… Inwoners kunnen via de Maldegem App een vraag stellen of een melding doen via de handige meldingskaart. Het is een extra communicatiekanaal, geen vervanging van de bestaande kanalen.

Info over handelaars, verenigingen…

Het bijzondere aan deze Maldegem App is dat ook handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers de kans krijgen om hun eigen gratis pagina aan te maken. De digitale wereld wordt steeds groter, ook onze lokale handelaars worden overdonderd door nieuwe digitale ontwikkelingen. Met de Maldegem App biedt het gemeentebestuur de handelaars een platform aan om gratis een online pagina aan te maken. Op die manier wil het gemeentebestuur de lokale handelaars helpen om ook de digitale richting in te slaan. De Maldegem App bundelt verschillende functies die zowel de Maldegemse handelaars als de consumenten de dag van vandaag nodig heeft. Een broodje bestellen, afspraken maken, een tafeltje reserveren… Winkelen in Maldegem wordt vanaf vandaag net een tikkeltje leuker en eenvoudiger!

De Maldegem App biedt bovendien ook Maldegemse verenigingen de mogelijkheid om een eigen pagina aan te maken met contactgegevens, nieuwsupdates, activiteiten enz. In contact komen met je vereniging kan vanaf nu ook via de Maldegem app!

De Maldegem App downloaden en gebruiken

Je kan de Maldegem App gratis downloaden met je smartphone of tablet via de App Store of Google Play. Je kiest zelf welke handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers je volgt, zo krijg je geen overvloed aan informatie. De Maldegem App is gemaakt in samenwerking met “Onze Stad App” en is dus een bestaand ontwerp gemaakt door hen.

Wie de Maldegem App installeert en opent ziet meteen een aantal items:

Lokaal Nieuws

Hier vind je alle nieuwsberichten van gemeentediensten en nieuwsberichten en updates van de handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers. Je kiest zelf van welke handelaars en verenigingen je nieuwsberichten wil zien. Zo vermijd je een overvloed aan informatie op deze pagina.

Regionaal Nieuws

Op deze pagina worden enkele nieuwsberichten van handelaars of verenigingen uit andere gemeenten getoond. Maldegemse handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers kunnen dus óók hun lokale berichten laten publiceren in apps van andere gemeenten.

Berichten

Op deze pagina raadpleeg je je verstuurde en ontvangen privéberichten. Dit kunnen berichten van en naar vrienden, handelaars en verenigingen zijn.

Meldingskaart

Via deze handige meldingskaart kan je een vraag of melding naar een gemeentedienst sturen zoals een gebrek aan weginfrastructuur, een defecte straatlamp of een sluikstort. Je melding komt onmiddellijk bij de juiste dienst terecht.

Agenda

Bekijk via het tabblad ‘agenda’ wat er allemaal te beleven valt in Maldegem. Alle activiteiten ingevoerd in de UiTdatabank met als locatie ‘Maldegem’ komen in dit overzicht terecht. Ook handelaars, verenigingen en zorgverstrekkers kunnen hier een activiteit toevoegen.

Gemeentediensten

Op deze pagina vind je meer informatie over de gemeentediensten. Raadpleeg openingsuren, contactgegevens, de gemeentelijke website, de facebookpagina of alle gemeentelijke nieuwsberichten via dit tabblad. Op het tweede tabblad vind je een link naar een overzicht van alle gemeentelijke diensten met hun contactgegevens en openingsuren en een link naar een overzicht met alle OCMW-diensten.

Handelaars

Op deze pagina zie je alle handelaars die zich op de Maldegem App geregistreerd hebben. De eerste keer dat je deze pagina opent, zal je enkel een groot vergrootglas zien. Dit is omdat je nog geen handelaar volgt. Klik op het vergrootglas en zoek je favoriete handelaars. Door op het ‘plusteken’ te klikken, geef je aan dat je deze handelaar wil volgen. Wanneer je de volgende keer opnieuw deze pagina opent zal je enkel de handelaars zien die je volgt. Door op het kleine vergrootglas rechtsboven te klikken zie je een overzicht van alle handelaars die een pagina hebben aangemaakt in de app.

Handelaars kunnen hun pagina volledig zelf vormgeven. Zij bepalen zelf wat de gebruikers in hun pagina zien. Bij sommige handelaars vind je contactgegevens, openingsuren, een link naar hun website en/of kan je een online afspraak maken. Andere handelaars bieden daarbovenop ook hun producten en diensten online aan via een online webshop.

Maandag 10 september vond een eerste infomoment voor handelaars plaats. In minder dan twee weken tijd hebben zich al 111 handelaars geregistreerd op de Maldegem App. Handelaars die zich nog niet hebben geregistreerd hebben kunnen nog altijd hun eigen pagina aanmaken! Via www.maldegem.be/maldegem-app kunnen handelaars een handleiding downloaden met alle instructies om hun eigen pagina aan te maken.

Verenigingen

Via deze pagina kan je jouw favoriete verenigingen volgen. Klik op het vergrootglas om alle verenigingen te zien. Door op het ‘plusteken’ te klikken volg je de vereniging en krijg je hun updates en nieuwsberichten ook bij ‘lokaal nieuws’ te zien. Al 18 Maldegemse verenigingen maakten hun eigen pagina aan op de Maldegem App.

Verenigingen die nog niet geregistreerd zijn, kunnen nog steeds hun eigen pagina aanmaken via www.maldegem.be/maldegem-app.

Zorg

Via dit tabblad maken dokters, apothekers, kinesisten en andere zorgverstrekkers zich bekend. Je ziet enkel de zorgverstrekkers die je volgt, indien je een overzicht wil van alle zorgverstrekkers, klik je op het vergrootglas.

Stuur een foto van jouw voorschrift door naar je apotheek. Zij kunnen voor jou het product bestellen en een seintje geven wanneer deze in de apotheek beschikbaar is. Al 12 apothekers, dokters, verpleegsters… maakten hun pagina aan. Ook zij kunnen nog steeds een eigen pagina aanmaken.

Vrienden

Hier vind je een overzicht van je Maldegemse vrienden in de app. Wie de app met facebook heeft geconfigureerd ziet hier zijn of haar facebookvrienden die ook de Maldegem App gebruiken.

Scannen

Wil je met iemand vrienden worden die de app ook heeft? Scan dan zijn/haar QR-code en je bent onmiddellijk virtueel bevriend!

Profiel

Hier vind je jouw gegevens, waaronder ook je persoonlijke QR-code

Snelknoppen

Onderaan de applicatie vind je enkele snelknoppen:

 • Reserveren
  Alle geregistreerde handelaars die de mogelijkheid aanbieden om een tafeltje te reserveren, raadpleeg je op deze pagina.
 • Bestellen in de webshop
  Alle geregistreerde handelaars, verenigingen of zorgverstrekkers die iets online te koop aanbieden vind je via deze pagina.
 • Joyn klantenkaart
  Sinds kort sloeg Onze Stad App de handen in elkaar met Joyn. Joyn biedt een digitaal klantenkaartsysteem aan waar handelaars zich vrijblijvend kunnen bij aansluiten. Via deze snelknop raadpleeg je jouw Joyn klantenkaart. Met deze klantenkaart kan je punten sparen bij elke Joyn-handelaar.
 • Maldegem klantenkaart
  Vóór de integratie met Joyn, beschikte ‘Onze Stad App’ over een eigen klantenkaartsysteem. Dit systeem bestaat nu niet meer, waardoor deze functie binnenkort van de Maldegem App zal verdwijnen.

Toekomst

De digitale wereld staat niet stil, het gemeentebestuur staat open voor tal van uitbreidingsmogelijkheden en suggesties van de gebruikers.

Wie vragen of suggesties heeft, kan de Dienst Communicatie contacteren via communicatie@maldegem.be of tel. 050 72 89 72.