genieten-van-maldegem_damon-de-backer_52.jpg

Lezing Switchback

75 jaar bevrijding van de monding van de Schelde

Na de landing in Normandië verliep de opmars van het geallieerde leger vrij moeizaam. Maar eenmaal in september in België  aangekomen, maakte de legerleiding een keuze om prioriteit te geven aan operatie Market Garden (Slag om Arnhem).

Pas na dit mislukte offensief kreeg de bevrijding van de Scheldemondig de nodige strategische aandacht: Antwerpen was al bevrijd op 4 september 1944. Maar de haven zou pas gebruikt kunnen worden – eind november - als de Westerscheldeoevers gezuiverd werden van de Duitse troepen en de Schelde mijnenvrij verklaard werd.

En dat was de opdracht voor het Canadese leger begin oktober 1944. En ook die opdracht verliep moeizamer dan verwacht: 4 dagen hadden de geallieerden in gedachte, het werden er 40!

Tijdens een lezing met dia’s en kaarten overloopt dhr. Yves Descamps de troepenbewegingen, de onderschatte Duitse tegenstand en het verloop van de strijd.

Dhr. Yves Descamps is geboren in Diksmuide en woont nu in Knokke-Heist. Hij studeerde Engels en Geschiedenis te Brugge, en bleef altijd gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog in het kustgebied. Hij was adjudant (reserve) van de medische component van het Belgische leger en werkt als vrijwillige gids in het For Freedom Museum te Ramskapelle.

Wanneer 

Dinsdag 15 oktober 2019 van 19.30 tot 21.00 uur 

Waar

Concertzolder, lokaal dienstencentrum Oud St. Jozef

Prijs

Gratis 

Inschrijven 

Inschrijven kan t.e.m. zondag 13 oktober via het online inschrijvingsformulier bovenaan deze pagina of via onderstaande contactgegevens.

Contact