klimaatgezondmaldegem

Maldegemse klimaatambassadeurs in de kijker

1
jul
2024

Als lokaal bestuur doen we ons best om in Maldegem in te zetten op energiebesparende maatregelen, hernieuwbare energieprojecten, het creëren van groene klimaatbestendige plekjes... We willen graag het goede voorbeeld geven en jullie aanmoedigen om hetzelfde te doen.

We laten jullie kennismaken met onze Maldegemse klimaatambassadeurs die hier ook op inzetten, en zo een mooie stap zetten richting Klimaatgezond Maldegem (Lokaal Energie- en KlimaatPact).

Timmerman

Timmerman is een bedrijf dat gevestigd is in Kleit en gespecialiseerd is in ramen en deuren. We gingen op bezoek bij CEO Brecht Timmerman die trots is om klimaatambassadeur van Maldegem te zijn. Zowel bij hun producten als bij de renovatie- en uitbreidingswerken van hun bedrijfsgebouw staat duurzaamheid voorop.

Begin 2023 heeft Timmerman 650 zonnepanelen in dienst genomen, goed voor ca. 65% van hun energieverbruik. Daarnaast kopen ze ook uitsluitend groene energie aan via hun energieleverancier. Energiebesparende initiatieven, zoals 80% verledding van de verlichting in hun gebouwen (met 100% verledding in de productiehal), gebruik van hun eigen hoogrendementsglas, en het plaatsen van meer energiezuinigere verwarmingsketels, tonen dat Timmerman zich bewust is van de klimaatproblematiek en ook hun steentje wil bijdragen om dit aan te pakken.

Iedereen heeft een deel van de oplossing in handen.

Naast energiebesparende inspanningen en hernieuwbare energieprojecten, kiest Timmerman bij de renovatie- en uitbreidingswerken van hun site ook om bij te dragen aan de andere werven van het LEKP. Bijvoorbeeld door te ontharden, de aanleg van een  wadi, fietsleasing voor het personeel, proefproject met elektrische wagens, laadpalen, etc.

Harlingerhof

Anne-Mie en Freddy wonen in het Harlingerhof en plantten vorig jaar meer dan 300 bomen en struiken in hun achtertuin. Iets meer dan oorspronkelijk voorzien maar een heel mooi en duurzaam initiatief.

Het begon bij de 50ste verjaardag van hun zoon. Het zou een unieke verjaardag worden zonder traditioneel feest maar met een milieuvriendelijke insteek. “Laten we 50 bomen planten voor mijn 50ste verjaardag”. Zo gezegd, zo gedaan! Met de steun van Bosgroep Oost-Vlaanderen vormden ze bijna de helft van hun tuin om tot een jong bos met onder meer populieren, berken en eiken.

Anne-Mie en haar familie zijn zich bewust van het veranderende klimaat en koppelden een onvergetelijke verjaardag aan dit mooi vergroeningsproject. Zij hopen dat meer mensen zich willen inzetten om Maldegem klimaatgezond te maken door te ontharden en te vergroenen.

Hof ter Ede

Het Brielpark in het Hof ter Ede is gelegen in Maldegem-centrum langs de Edevallei. Bewoner en trotse klimaatambassadeur Jos nam ons mee en toonde ons deze mooie groene invulling in hartje Maldegem die hij samen met de buurtbewoners realiseerde.

De combinatie van gras, meer dan 3000 struikjes, hagen (waaronder haagbeuken) en bomen (notelaar, pruimelaars, wilgen…), een moestuin (met o.a. frambozen, rabarber, zurkel, pompoenen), een kleine compostplaats en een wadi van 500.000 liter voor opslag en infiltratie van hemelwater maken van deze tuin een uitstekend voorbeeld om een groenzone klimaatbestendiger in te vullen.

Om de zone nog wat fleuriger te maken, en iedereen te laten meegenieten, werden het voorbije jaar ook paaslelies geplant langs het fietspad naast de Ede. En de ambitie blijft hoog. Jos en de buurtbewoners zitten nog boordevol plannen voor de toekomst om deze omgeving verder te vergroenen.

Deel en registreer je eigen klimaatbewust projectje en word klimaatambassadeur

Plant je zelf ook groen aan of installeer je meer hemelwaterbuffering en/of infiltratievoorzieningen dan wettelijk vereist? Vergeet dit dan zeker niet te registeren via groenblauwpeil.be, en deel het met ons via onderstaande contactgegevens of via sociale media onder de #igmaldegem.

Alle informatie over het Lokaal Energie en Klimaatpact en onze initiatieven op weg naar een Klimaatgezond Maldegem kan je terugvinden op onze website www.maldegem.be/klimaatgezond-maldegem.

Contact