klimaatgezondmaldegem

Maldegemse klimaatambassadeurs in de kijker

28
mrt
2024

Als lokaal bestuur doen we ons best om Maldegem bestand te maken tegen droogtes en overstromingen als gevolg van de klimaatverandering. We creëren groene klimaatbestendige plekjes in heel onze gemeente maar willen eveneens het goede voorbeeld geven aan onze inwoners.

Vandaag laten we jullie kennismaken met twee Maldegemse klimaatambassadeurs die hun best doen om te vergroenen (werf 1 van het Lokaal Energie- en KlimaatPact) en zo een mooie stap zetten richting een Klimaatgezond Maldegem.

Harlingerhof

Anne-Mie en Freddy wonen in het Harlingerhof en plantten vorig jaar meer dan 300 bomen en struiken in hun achtertuin. Iets meer dan oorspronkelijk voorzien maar een heel mooi en duurzaam initiatief.

Het begon bij de 50ste verjaardag van hun zoon. Het zou een unieke verjaardag worden zonder traditioneel feest maar met een milieuvriendelijke insteek. “Laten we 50 bomen planten voor mijn 50ste verjaardag”. Zo gezegd, zo gedaan! Met de steun van Bosgroep Oost-Vlaanderen vormden ze bijna de helft van hun tuin om tot een jong bos met onder meer populieren, berken en eiken.

Anne-Mie en haar familie zijn zich bewust van het veranderende klimaat en koppelden een onvergetelijke verjaardag aan dit mooi vergroeningsproject. Zij hopen dat meer mensen zich willen inzetten om Maldegem klimaatgezond te maken door te ontharden en te vergroenen.

Hof ter Ede

Het Brielpark in het Hof ter Ede is gelegen in Maldegem-centrum langs de Edevallei. Bewoner en trotse klimaatambassadeur Jos nam ons mee en toonde ons deze mooie groene invulling in hartje Maldegem die hij samen met de buurtbewoners realiseerde.

De combinatie van gras, meer dan 3000 struikjes, hagen (waaronder haagbeuken) en bomen (notelaar, pruimelaars, wilgen…), een moestuin (met o.a. frambozen, rabarber, zurkel, pompoenen), een kleine compostplaats en een wadi van 500.000 liter voor opslag en infiltratie van hemelwater maken van deze tuin een uitstekend voorbeeld om een groenzone klimaatbestendiger in te vullen.

Om de zone nog wat fleuriger te maken, en iedereen te laten meegenieten, werden het voorbije jaar ook paaslelies geplant langs het fietspad naast de Ede. En de ambitie blijft hoog. Jos en de buurtbewoners zitten nog boordevol plannen voor de toekomst om deze omgeving verder te vergroenen.

Deel en registreer je eigen klimaatbewust projectje en word klimaatambassadeur

Plant je zelf ook bomen, hagen, struiken, natuurgroenperken aan? Vergeet dit dan zeker niet te registeren via groenblauwpeil.be, en deel het met ons via onderstaande contactgegevens of via sociale media onder de #igmaldegem.

Alle informatie over het Lokaal Energie en Klimaatpact en onze initiatieven op weg naar een Klimaatgezond Maldegem kan je terugvinden op onze website www.maldegem.be/klimaatgezond-maldegem.

Contact