Nieuw in Maldegem : Tutjesboom

23
mei
2022

Zaterdag 21 mei 2022 onthulden we een nieuw project van Huis van het Kind Maldegem, de tutjesboom! Een Tutjesboom is een boom waaraan kinderen hun tutje kunnen hangen als ze klaar zijn om het weg te doen.

Een fopspeen is er voor baby’s om de zuigbehoefte te beantwoorden. Daarna wordt het vaak een troostmiddel voor de kleine peutertjes. Tussen de leeftijd van 2-4 jaar is het aan te raden om afscheid te nemen van de fopspeen. Dit omwille van de vorming van het gebit, ook voor de spraakontwikkeling kan het een belemmering worden. Daarnaast is slapen zonder tut ook bevorderend voor een vaste nachtrust zonder wakker worden.

Een fopspeen afgeven is een grote mijlpaal in het jong leven van de kinderen. Vaak is de Paashaas, Sinterklaas of de Kerstman de kans om afscheid te nemen van de fopspeen. Maar een ander alternatief is de ‘Tutjesboom’. De Tutjesboom is een boom die ervoor zorgt dat de kinderen hun fopspeen kunnen afgeven wanneer zij er klaar voor zijn, zonder dat dat traumatisch moet zijn of een speciaal persoon de boeman moet zijn.

Hiermee willen we ouders en kinderen helpen om de stap naar het afgeven van de fopspeen te zetten.

Je vindt de Maldegemse Tutjesboom naast het lokaal dienstencentrum Oud St. Jozef waar zowel Huis van het Kind Maldegem als Kind & Gezin gevestigd zijn. (Mevr. Courtmanslaan 92)

Zo gaat het in zijn werk

  1. Kies een lintje in de boom.
  2. Hang er jouw fopspeen aan en versier de boom.
  3. Neem een foto met #tutjesboom en #igmaldegem en plaats de foto op sociale media.
  4. Ga tijdens de openingsuren langs in Huis van het Kind Maldegem, Mevr. Courtmanslaan 92, om je beloning op te halen.

Aan de boom hangt het verhaaltje van ‘Milan en de tutjesboom’. Hiermee kan je je peuter al wat voorbereiden op het afgeven van zijn tutje. Wil je dit verhaaltje thuis al eens lezen? Dit boekje is beschikbaar in de bibliotheek!

Contact