Noordstraat 99 wint Onroerenderfgoedprijs Maldegem 2022

2
dec
2022

Op donderdagavond 1 december reikten we samen met Erfgoedcomité Maldegem en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Meetjesland de Onroerenderfgoedprijs Maldegem uit. Het renovatieproject Noordstraat 99 mocht de geldprijs van € 750 in ontvangst nemen.

Met de Onroerenderfgoedprijs worden eigenaars van niet-beschermde gebouwen die gerestaureerd werden, piekfijn onderhouden worden of een zinvolle herbestemming kregen met behoud van hun erfgoedwaarde, in de bloemetjes gezet. De Inventaris Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid telt in Maldegem meer dan 300 waardevolle panden. Vier ervan maakten kans om de Onroerenderfgoedprijs Maldegem 2022 te winnen: Deken de Fonteynestraat 2, Noordstraat 99, Stationsplein 7 en Stationsstraat 17.

De vier projecten werden door een vakjury – bestaande uit de leden van Erfgoedcomité Maldegem en medewerkers van cultuurdienst Maldegem en IOED Meetjesland – beoordeeld op basis van volgende criteria:

  1. Vakmanschap en kwaliteit uitwerking
  2. Respect erfgoedwaarden en eventuele versterking ervan
  3. Hedendaagse elementen zijn geen inbreuk op de erfgoedwaarden
  4. Bij herbestemming: de draagkracht van het goed mag niet overschreden worden en is liefst (groten)deels reversibel
  5. Impact op de omgeving

Renovatieproject wint Onroerenderfgoedprijs 

Eigenaar Bart De Zutter wist met het renovatieproject van Noordstraat 99 de Onroerenderfgoedprijs Maldegem 2022 in de wacht te slepen. Tijdens de prijsuitreiking op donderdagavond 1 december in CC Den Hoogen Pad mochten hij een geldprijs van € 750 in ontvangst nemen.

Noordstraat 99 is een interbellumwoning uit 1935, opgetrokken naar ontwerp van de Gentse architect Georges Callens. Zijn moderne geest vertaalt zich in het Meetjesland onder meer in dit art-decopand,

geïnspireerd op de Nederlandse Dudokstijl. Typisch voor die stijl zijn de gele gevelstenen, de horizontaliteit van het voegwerk, de faienceaccenten en een hoog opgetrokken deurtravee die nadrukkelijk een plaats inneemt vanop de openbare weg.

In 2025 volgt de derde editie van de Onroerenderfgoedprijs Maldegem. De prijs wordt immers om de 3 jaar uitgereikt, dit in afwisseling met de cultuurprijzen ‘Prijs voor Cultuurverdienste’ en ‘Culturele Ambassadeur’.

Contact