151005_jeugd.jpg

Speelpleinwerking Adegem & Kleit

Speelpleinwerking is een open initiatief tijdens de zomervakantie waar alle kinderen van 4 tot 14 jaar kunnen spelen en deelnemen aan activiteiten samen met hun leeftijdsgenootjes. 

Enthousiaste animatoren begeleiden de kinderen tijdens de twee zomermaanden en verzinnen de meest gekke en leuke activiteiten. De pleinverantwoordelijke begeleidt op zijn/haar beurt de animatoren. De Jeugddienst ondersteunt deze verantwoordelijke bij die taak.

Coronavirus

Deze zomer ziet onze speelpleinwerking er ietsje anders uit. We zijn genoodzaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat doen we door de maatregelen goed op te volgen en rekening te houden met volgende algemene richtlijnen:

 • De activiteiten bestaan uit één of meerdere contactbubbels van maximum 50 personen
 • Binnen bubbels is contact mogelijk. Bubbels onder elkaar moeten 1,5 meter afstand houden
 • Een contactbubbel is één week geldig
 • Ouders houden afstand van de bubbels en houden rekening met social distancing, mondmaskers spelen hierbij een belangrijke rol
 • Er is geen slotshow voor ouders, geen daguitstappen...
 • Kinderen boven de 12 jaar vormen een groter gevaar voor besmetting. Bij hen zijn striktere hygiënische regels van toepassing (contact binnen de bubbel niet stimuleren en zelfs zoveel mogelijk vermijden)
 • We doen het nodige om de hygiëne te waarborgen
Hieronder informeren we je wat deze zomer wel en niet kan op het speelplein. Gelieve deze informatie grondig door te nemen en bij vragen of enige twijfel contact op te nemen met de Jeugddienst.

Voor wie

Speelpleinwerking is er voor alle kinderen tussen 4 en 14 jaar.

De kinderen worden deze zomer onderverdeeld in contactbubbels van maximum 50 (inclusief begeleiding):

 • Bubbel rood: 2014-2016
 • Bubbel geel: 2011-2013
 • Bubbel blauw: 2008-2010
 • Bubbel groen: 2006-2007 (enkel bij speelplein Kleit)

Deelnamevoorwaarden

Risicogroepen: Experten schuiven een lijst met risicogroepen naar voor. Indien uw zoon/dochter deel uitmaakt van een risicogroep heb je als ouder zelf de verantwoordelijkheid om in de medische fiche aan te geven of de ziekte/aandoening onder controle is (bv. met medicatie). Bij twijfel is voorafgaandelijke toestemming van huisarts nodig. 

Ziekte: Kinderen die ziek zijn of waren (symptomen in de voorbije 5 dagen) kunnen niet deelnemen aan de speelpleinwerking. We rekenen hierbij op het gezond verstand van de ouder(s).

Vermoeden van besmetting

We volgen op het speelplein een vaste procedure wanneer een kind ziek wordt:

 • De moni's voorzien een quarantaine ruimte op de locatie, waar je kind apart gezet kan worden bij vermoeden van besmetting.
 • Als ouder kan je gevraagd worden je kind op te halen. Hou hier dus zeker rekening mee.
 • Raadpleeg vervolgens de huisarts, die zal adviseren welke stappen je als ouder dient te ondernemen.
 • Als blijkt dat jouw kind corona heeft (gehad) wordt je nadien gecontacteerd door de tracing inspecteurs. Geef hen alle nodige informatie.

Wie uitgeput is, heeft meer kans om ziek te worden. Om dat te vermijden, zorgen begeleiders ervoor dat iedereen genoeg kan uitrusten.

Inschrijven

Het coronavirus maakt het niet mogelijk om je kind(eren) 'op den bots' naar het speelplein te brengen.

Om de kinderen in contactbubbels te kunnen indelen, zal je op voorhand moeten inschrijven

Start inschrijvingen speelpleinwerking 2020

De inschrijvingen starten zaterdag 6 juni om 9.00 uur. Neem voor de start van de inschrijvingen onderstaande richtlijnen al eens door.

Vragen of problemen? Je kan zaterdag 6 juni tussen 9.00 en 11.45 uur bellen naar tel. 050 72 86 28.

STAP 1: Registratie en controle persoonlijke gegevens ouder en kind(eren)

Log als ouder in via www.maldegem.be/webshop 

 • Heb je reeds een account maar ondervind je problemen bij het aanmelden? Neem contact op met de Jeugddienst.
 • Heb je nog geen account? Klik dan op » 'Aanmelden als nieuwe gebruiker' en volg de stappen om je account aan te maken en te activeren. Voeg ook zeker je gezinsleden toe. 

Klik op 'mijn profiel' en controleer je persoonlijke gegevens

 • Is alles nog up to date? Kloppen de contactgegevens?
 • Wijzig de gegevens indien nodig.

Controleer de gegevens van je kinderen

 • Is/zijn je kind(eren) reeds gekoppeld aan je profiel?
 • Kloppen hun (medische) gegevens?
 • Wijzig de gegevens indien nodig.

STAP 2: Inschrijven 

Het is verplicht om op voorhand in te schrijven, op die manier hebben wij zicht op de bezetting van ons speelplein en de nodige begeleiding per bubbel. Inschrijven kan per week 

LET OP: Je kind zal die week tot een bubbel behoren op het speelplein. Intekenen op een ander aanbod in diezelfde week is niet toegelaten. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij de ouder zelf.

Log als ouder in via www.maldegem.be/webshop 

Klik op 'activiteiten'

Klik de weken aan waarin je je kind wenst te laten deelnemen aan het speelplein

  • Hou rekening met de leeftijdsbubbel waarbinnen uw kind valt.
  • De aangeduide weken verschijnen in uw winkelmandje. Er zullen hier nog geen kosten voor worden aangerekend, gezien het louter om een administratieve inschrijving gaat (en geen effectieve deelname). Het aanrekenen van deelnamekosten zal hieronder verder worden toegelicht.
  • Inschrijven voor een speelpleinweek kan (mits nog niet volzet) tot 22.00 uur de zondag voordien.
    

Wachtlijst?

Is de week waarvoor u wou inschrijven bezet? We raden aan om uw kind wél in te schrijven voor de wachtlijst. Doorheen de zomer kijken we hoe we de bubbels kunnen verdelen en of we een extra bubbel kunnen voorzien, zodat we iedereen een plekje kunnen bieden.

STAP 3: Vraag je speelpleinpasje aan

De effectieve aanwezigheid wordt geregistreerd via je speelpleinpasje, ter plaatse op het speelplein.

Vraag dus op voorhand een speelpleinpasje aan!  

Wie nog niet in het bezit is van dit pasje of deze is verloren kan dit via onderstaand formulier aanvragen, wij sturen het pasje naar je op. 

Vraag hier je speelpleinpasje aan

STAP 4: Kom spelen! 

Je brengt je kind énkel naar het speelplein in de week waarvoor je je inschreef. Je laat je speelpleinpasje ter plaatse scannen en neemt het na afloop van de (halve) dag terug mee naar huis. 

 • We verwachten dat je kind tijdens de week waarvoor je inschreef minstens 2,5 dagen (= in totaal 5 halve dagen) van de 5 dagen naar het speelplein komt, gezien hij/zij die week een plekje binnen een bubbel inneemt. Op die manier rekenen we toch op de aanwezigheid van de kinderen binnen de ingeschreven week en bieden we tegelijk enige flexibiliteit. 
 • We rekenen sowieso 5 halve dagen aan, ook als je kind minder dan die 5 halve dagen komt. 
 • Komt je kind meer dan 5 halve dagen naar het speelplein dan worden de effectieve aanwezigheden gewoon geregistreerd via je speelpleinpasje, ter plaatse op het speelplein. Enkel de dagen waarop je effectief naar het speelplein komt, zullen met andere woorden gefactureerd worden. 

Bijvoorbeeld: Je schrijft je kind in voor een volledige week speelplein, maar je komt enkel op maandag, dinsdag en woensdag. Dat is geen enkel probleem, je zal enkel betalen voor de dagen waarop je kind effectief naar het speelplein kwam. Komt je kind maar één dag naar het speelplein, dan zullen toch 2,5 dagen (= 5 halve dagen) gefactureerd worden (m.a.w. € 20).

Locatie

Er is speelpleinwerking in Adegem en Kleit:

 • Kleit: Lokalen Chiro Vannoes - Kleitkalseide 109
 • Adegem: Jeugdlokalen Zandakkers - Zandakkers 16

Op beide locaties voorzien we zowel binnen als buiten verschillende zones waar de contactbubbels strikt gescheiden worden. Op die manier kunnen de kinderen binnen hun contactbubbel vrijuit spelen en beperken we contact tussen onderlinge bubbels.

Extra maatregelen die we nemen omtrent infrastructuur zijn:

 • De nodige social distance toepassen bij gedeeld gebruik van ruimten (doorgang gebouw, eetzaal, sanitair...)
 • Iedere bubbel krijgt binnen de sanitaire voorzieningen een eigen toilet en wasbak toegewezen
 • Op het speelplein moet rekening worden gehouden met de verschillende toegangs- en afhaalzones per bubbel.
  Meer info hierover volgt later.

Wanneer

Speelpleinwerking vindt enkel plaats in de zomervakantie, op weekdagen en zowel in de voor- als namiddag.
De start van het speelplein valt op maandag 6 juli tot en met vrijdag 28 augustus (behalve op 21 juli, nationale feestdag).
! Er zal ook een extra activiteit georganiseerd worden op maandag 31 augustus. Het is nog niet mogelijk om je voor deze dag in te schrijven. Hierover communiceren we later meer.

Kinderen kunnen zowel een volledige als een halve dag komen. Afhankelijk van wanneer je wenst te komen zijn er uren waar je rekening mee moet houden:

 

Volledige dag

Voormiddag

Namiddag

Afzetten

Tussen 8.00 en 9.30 uur Tussen 8.00 en 9.30 uur Tussen 12.30 en 13.30 uur

Afhalen

Tussen 16.30 en 17.30 uur Om 12.00 uur Tussen 16.30 en 17.30 uur

Kostprijs

Speelpleinwerking kost € 4 voor een halve dag, en € 8 voor een volledige dag. Dat is inclusief een drankje en koekje (in de namiddag), begeleiding en verzekering. De eerste keer moet je ook een sjaaltje kopen voor € 3. Het kleur van dat sjaaltje komt overeen met de groep waarin je kind zit. Alle kinderen moeten hun sjaaltje dragen als ze naar de speelpleinwerking komen.

Op het speelplein hoef je niks ter plaatse aan te kopen. Na de zomer krijgen ouders een factuur toegezonden. 

Korting

Speelpleinwerking is aan de helft van de prijs voor het derde kind uit hetzelfde gezin, dat op dezelfde dag deelneemt aan de speelpleinwerking. Geef dit op tijd door aan de leiding op het speelplein.

UiTPAS

UiTPAS is een spaar- en voordeelkaart voor zowel sport-, cultuur- als jeugdactiviteiten, voor iedereen! Met je UiTPAS spaar je bij elke deelname aan een vrijetijdsactiviteit punten, en zo dus ook bij een namiddagje op het speelplein!

1 dag op het speelplein van Kleit of Adegem (ongeacht een halve of volle dag) = 1 gespaard punt op je UiTPAS! 

WERKWIJZE: Wie in het bezit is van een UiTPAS geeft deze samen met het groene speelpleinpasje af bij het begin van de (halve) dag. De moni's scannen je pas (= een punt toekennen) tijdens de verwerking van de inschrijvingen en zorgen dat deze bij het afhalen van je kind terug klaarligt.

Meer algemene info over de UiTPAS vind je hier.

UiTPAS met kansentarief

Wie recht heeft op een UiTPAS met kansentarief spaart niet alleen punten maar heeft ook recht op 75% korting.

WERKWIJZE: Geef je pas bij het begin van de (halve) dag. De moni's zullen (zonder dat je dit moet vermelden) weten dat dit om een UiTPAS met kansentarief gaat. Zij kennen dan ook onmiddellijk de korting toe. Op die manier krijg je op het einde van de zomer een factuur aan 75% korting.

Meer info over de UiTPAS met kansentarief vind je hier.

Voordelen op het speelplein met je UiTPAS

Tijdelijk omruilvoordeel: Gratis speelpleinsjaaltje

De hele maand juni is het mogelijk om 10 punten van je UiTPAS om te ruilen voor een gratis speelpleinsjaaltje. Dit speelpleinsjaaltje is verplicht te dragen voor alle kinderen die komen naar het speelplein van Adegem en/of Kleit. De sjaaltjes komen voor in verschillende kleuren (rood, geel, blauw, groen), afhankelijk van de leeftijdsgroepen.

Verzamelde je al (meer dan) 10 UiTPASpunten en wil je die graag omruilen voor een gratis speelpleinsjaaltje? Stuur een mailtje naar jeugddienst@maldegem.be met vermelding van:

 • het UiTPASnummer waarvan de punten mogen worden afgetrokken
 • het geboortejaar van het kind waarvoor het sjaaltje bestemd is
 • het adres waarnaar we het sjaaltje mogen opsturen.

Welkomstvoordeel: Speelpleinbon (goed voor een gratis halve dag)

Wie een UiTPAS aankocht kreeg er heel wat welkomstvoordelen bovenop. Eén van die welkomstvoordelen is een gratis namiddag naar het speelplein van Kleit, Adegem of Maldegem! Heb je dit voordeel nog niet omgeruild? Doe het deze zomer!

Hoe ruil je dit voordeel om voor een speelbon?

Kom langs met je UiTPAS bij de jeugddienst of het UiTloket of stuur een mail naar jeugddienst@maldegem.be met je UiTPASnummer. Je ontvangt een voucher die je kan inruilen op het speelplein, geldig voor een halve dag speelplein.

Verzekering

Kinderen en animatoren zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen. De verzekering is van toepassing tijdens de activiteiten, zowel op het speelplein als op verplaatsing. Kinderen en animatoren zijn niet verzekerd op de weg van thuis naar de speelpleinwerking en omgekeerd.

Wanneer er zich een ongeval voordoet, is het belangrijk dat de verzekeringspapieren zo snel mogelijk worden ingevuld. Op ieder speelplein liggen deze verzekeringspapieren die de ouders, de pleinverantwoordelijke, de Jeugddienst en de behandelende huisarts/dokter moeten invullen. Ouders moeten eerst zelf de huisarts- of doktersbezoeken betalen, achteraf kunnen ze de attesten binnenbrengen op de Jeugddienst die instaat voor de verdere afhandeling.

Extra richtlijnen

 • Voorzie een persoonlijk mondmasker voor uw kind, liefst een herbruikbaar (verplicht voor 12+).
  Binnen de bubbel zal het mondmasker niet gedragen worden. Bij contact met bubbels onderling en met externen zal een mondmasker wel van groot belang zijn.
 • Voorzie een persoonlijke drinkfles (verplicht voor 12+).
 • Voorzie een eigen flesje zonnecrème wanneer uw kind 12+ is.
 • Maak na de speelpleindag uw eigen persoonlijk materiaal schoon.
 • Tijdens het speelplein benadrukken we het belang van handen wassen 
  • Bij het begin en het einde van een activiteit
  • Voor en na de maaltijd
  • Na een toiletbezoek.
 • Hoesten en niezen doet je kind nog altijd in de elleboog. Of in een papieren zakdoekje dat hij/zij daarna weggooit in een vuilnisbak met deksel op.
 • Wie vermoeid is kan vatbaarder zijn voor het virus. Zie er als ouder dan ook op toe dat uw kind voldoende (nacht)rust heeft.
 • Virologen raden aan om per week voor één werking te kiezen, en zo zoveel mogelijk binnen dezelfde bubbel te blijven. Wissel dus niet af tussen activiteiten binnen één week.
 • Wees alert voor symptomen.

Contact