Beeldscherm-template-1920x1080px_Pagina_1-3-scaled_website

Tegelwippen

Klimaatgezond Maldegem wipt tegels en vergroent! Help jij ook mee Maldegem te ontharden en in te zetten op vergroening? Dan kan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen een leuke stimulans zijn.

Tegelwippen: doe mee!

Iedereen kan meedoen met tegelwippen! Breek in jouw voor-, achter- of geveltuin tegels of een andere soort verharding uit en help zo mee aan een groener Maldegem. Registreer je eigen onthardingsproject op de website vk-tegelwippen.be en maak kans op een prijzenpakket en eeuwige roem als 'tegelwipper van de maand'.

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen begint op 21 maart en eindigt op 31 oktober 2024. In deze periode kan je al jouw onthardingsprojecten registreren via onderstaande link.

Registreer hier je eigen onthardingsproject

Samen gaan we voor het hoogste aantal gewipte tegels en werken we aan een klimaatgezond Maldegem!


De actie “VK Tegelwippen” valt onder werf 4 (droogteproblematiek) van het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP), en wil ook vergroening (werf 1 van het LEKP) verder stimuleren.

Iedereen kan meedoen!

Het VK tegelwippen is er voor iedereen! Zowel individueel, met je school, bedrijf, vereniging, met je buurt of wijk kan je onthardingsprojecten registreren.

Alle ontharde en vergroende oppervlakten op grondgebied van Maldegem worden opgeteld voor onze gemeentelijke TPI-score (Tegels Per Inwoner).

Bekijk hier de spelregels van het VK Tegelwippen

Tegelwippen met je buurt

Nóg leuker is tegelwippen met je buurt of wijk. Leer je buren kennen, wissel materiaal uit en koop samen plantjes. Ambassadeurs Bartel Van Riet en Tine Embrechts beamen: samen tegelwippen is plezant!

Waarom tegelwippen (=ontharden)?

Meer water in de bodem

Maak van je tuin een echte spons en laat het regenwater weer in de grond sijpelen. Zo help je mee overstromingen te voorkomen en krijgt je tuin een buffer voor droge periodes. Goed voor het grondgebied en de planten!

Alle beetjes helpen

Vlaanderen telt 2 miljoen tuinen, goed voor 12% van ons oppervlak. Dat is meer dan het oppervlak aan bos (9%). Samen maken we van vele kleine lapjes één grote klimaatbuffer.

Een nieuw stuk tuin

Meer ruimte voor groen en jouw creativiteit.

Meer beestjes

Met planten bied je voedsel en onderdak aan kleine diertjes. Zij houden je tuin gezond, bestrijden plagen en helpen bij de bestuiving van je moestuin.

Minder stress

Groen in je tuin en in de gemeente verlaagt je stressniveau, zo bewezen wetenschappers aan de KU Leuven. Planten erin en ontspannen maar!

Een koelere stad

Meer groen in je tuin en in je buurt helpt het hitte-eilandeffect in je buurt tegen te gaan.

Een koelere tuin

Stenen houden warmte vast, planten geven verkoeling. Grijs vervangen door groen kan op een warme dag zo een paar graden schelen!

Wissel grijs voor groen

Zet bloemen, struiken of bomen op de plaats waar je tegels hebt gewipt. Hierbij enkele tips om van je tuin een groen paradijs te maken.

Onthardingsprojecten in Maldegem

Als lokaal bestuur doen we ons best om waar mogelijk ook zelf te ontharden en te vergroenen op openbare locaties. Ontdek hieronder onze gemeentelijke vergroeningsprojecten.

Groenblauwe Parels

Maldegem Boomt

Contact