Totaalproject KUMA, Jeugdhuis De Redekiel en K-ba afgerond

6
jan
2018

Kick-off KUMA – Jeugdhuis De Redekiel – K-ba


Na meer dan twee jaar bouwen en renoveren is het totaalproject in de Mevrouw Courtmanslaan 82 afgerond. Het multifunctionele gebouw en het gerenoveerde “Hospitaal” vormen nu samen een nieuwe vrijetijdstek voor jong en oud in onze gemeente!

De totale investeringskosten bleven binnen het geraamd budget  van € 3 993 570 exclusief de btw en het ereloon van de architect. De gemeentelijke centen werden op de meest efficiënte manier besteed in het belang van zoveel mogelijk inwoners en het dynamisch patrimoniumbeleid. Oude openbare gebouwen worden verkocht en met de opbrengst van de verkoop kan het huidige patrimonium opgewaardeerd worden en nieuw duurzaam patrimonium zoals dit multifunctioneel project in de Mevrouw Courtmanslaan gerealiseerd worden.

De nieuwbouw en K-ba


Wie het totaalproject in de Mevrouw Courtmanslaan bekijkt ziet meteen dat de nieuwbouw een losstaand volume vormt dat zijn eigen architecturale autonomie heeft. Dit kadert in een algemeen visie op deze site om de bestaande gebouwen hun eigenheid terug te geven en los te koppelen van elkaar. In de nieuwbouw bevindt zich een ruime polyvalente zaal die door Maldegemse verenigingen via het UiTloket gehuurd kan worden. De zaal voldoet net zoals het jeugdhuis aan de geldende Vlarem reglementering inzake akoestiek en geluidshinder. De afwerking van de zaal is “basic” en kan door de gebruikers verder ingevuld worden naargelang de activiteit. De polyvalente zaal krijgt de naam ‘K-ba’ (op zijn Ma’dehems) en betekent in het Maldegems dialect net zoals ‘Redekiel’ ‘boodschappentas’.

Het gerenoveerde Hospitaal


Eind 2016 startten de werken aan het voormalig “Hospitaal”, waar KUMA sinds 1971 gehuisvest is. Het gebouw dateert van 1867 en is opgenomen op inventaris bouwkundig erfgoed van de Vlaamse Overheid. Omwille van cultuur-historische redenen werd dit gebouw behouden en gerenoveerd. Dankzij de renovatiewerken is de brandveiligheid, functionaliteit, toegankelijkheid en warmte-isolatie van het gebouw volledig geoptimaliseerd. De KUMA, die tijdelijk in de nieuwbouw gevestigd was, neemt nu terug haar intrek in het gerenoveerde gebouw.

6 januari 2018: Kick-off


Het totaalproject is vandaag afgerond waardoor alle diensten en  organisaties hun vaste plaats in het gebouw krijgen:

Bijkomende leslokalen voor de kunstacademie die via een glazen verbindingsgang zullen aansluiten met het gerenoveerde “Hospitaal”, leslokalen voor de Academie Muziek Woord en Dans, Jeugdhuis De Redekiel, een repetitieruimte voor muziekbandjes, een repetitieruimte voor Koninklijke Fanfare Nut en Vermaak en koor Thaleia.

Inwoners die de lokalen, het jeugdhuis en de polyvalente zaal willen komen bekijken kunnen zaterdag 6 januari 2018 vanaf 14.00 langskomen in het gebouw. Kinderen en jongeren kunnen zich uitleven in tal van activiteiten en elke bezoeker krijgt een gratis drankje aangeboden in het jeugdhuis. Om 17.15 uur volgt een Live optreden van Maldegems talent Lisa Okoh en om 18.15 uur kan je gratis een Hip Hop dansinitiatie volgen. We sluiten de dag af met een eerste spetterende tienerfuif in de K-ba!