Afbeelding_tuinranger2

Tuinrangers: tuinadvies op maat

De tuin van de toekomst is opgewassen tegen kurkdroge én kletsnatte zomers. Kinderen kunnen er heerlijk spelen, maar ook vlinders, bijen en allerlei vogels voelen zich er thuis. 

Zo’n tuin is makkelijker en goedkoper te realiseren dan je denkt. Onze Tuinrangers uit Maldegem helpen je graag op weg en ze kunnen niet wachten om al hun kennis met jullie te delen.

Het project “Tuinrangers” valt onder werf 1 (vergroening) van het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP).

Tuinadvies aanvragen

Ben je benieuwd wat er mogelijk is in jouw tuin? Boek dan snel tuinadvies op maat via onderstaande knop.

Vraag hier tuinadvies op maat

Een plaatselijke Tuinranger zal je contacteren en een bezoek inplannen op een moment dat past voor jullie beide.

Plant je zelf ook bomen, hagen, struiken, natuurgroenperken aan?

Meld je dan hier aan op groenblauwpeil.be

(klik door naar "LEKP-verbeteringen")

De natuur in je tuin ontdekken én vooruithelpen

Bekijk je straat of wijk eens vanuit de lucht. Dan zie je dat jouw tuin deel uitmaakt van een enorm groen netwerk. Bijna 10% van Vlaanderen bestaat uit tuinen en terrassen. Het potentieel is enorm! Met natuurvriendelijk tuinieren kunnen we niet alleen het verschil maken voor vlinders, vogels en allerlei andere wilde dieren. We hebben zelf ook baat bij een koelere tuin die meer regenwater vasthoudt.

In je tuin leeft meer dan je denkt. De Tuinranger ontdekt het graag samen met jou. Hij of zij brengt daarvoor allerlei materiaal en een getraind oog mee. Het tuinadvies duurt ongeveer twee uur. In die tijd leer je hoe egels, salamanders of pimpelmeesjes naar jouw tuin kijken én hoe je jouw tuin klimaatbestendiger kan maken. 

Onze Maldegemse tuinrangers

Onze Tuinrangers Christine, Thomas, Jana, Freddy, Marc, Simon uit Maldegem zijn ervaren tuiniers met een hart voor de natuur. De voorbije maanden volgden ze een intensieve opleiding over:

 • bloemenweides
 • (fruit)bomen
 • geveltuintjes
 • minivijvers
 • schaduwplekjes
 • ...

Hoe verloopt zo’n tuinbezoek?

Alles begint met jouw tuinwensen. Waarvoor ga je je tuin gebruiken? Heb je een losse smaak of hou je meer van strak en netjes? En hoe vaak wil je in je tuin werken? Je Tuinranger wil het allemaal weten.

Pas dan komt de tuin aan de beurt: wat is de kwaliteit van de bodem, waar is het zuiden en waar heb je last van inkijk? Maar ook: hoe blij worden de vogels en de bijtjes van deze tuin?

Vervolgens wordt het tijd om het tuinadvies op te bouwen. Aan de hand van inspirerende foto’s toont de Tuinranger wat er allemaal mogelijk is op welke plek. Je krijgt advies voor een bloemenweide die meer is dan “lang gras” en tips voor mooie bodembedekkers die wél groeien in de schaduw. Je Tuinranger helpt je ook bij de keuze van de juiste boom of struik: eentje die je gewoon maar moet planten en daarna nooit nog moet snoeien. Enzovoort.

Voordat de Tuinranger weer vertrekt krijg je een duidelijk geschetste plattegrond van je toekomstige tuin en een set handige adviesfiches. Allemaal gratis! Met dit advies kan je direct zelf aan de slag. Of je trekt er mee naar je tuinaannemer of -architect.

Hoe maken onze tuinrangers het verschil?

 • Deskundig advies over bomen, hagen, bloemenweides, tuinvijvers, geveltuintjes,…
 • Concrete tips rond nestkasten, insectenhotels en andere hulp voor dieren.
 • Op maat van jouw tuin, jouw leven en jouw wensen.
 • Een mapje met advies voor jouw tuin, waarmee je gemakkelijk verder aan de slag kan.

Wat doen de Tuinrangers niet?

 • Je tuin blijft een tuin. Ze willen er geen wildernis of natuurreservaat van maken.
 • Ze zijn geen tuinaannemers. Dus de ideale hellingsgraad voor je terras of het beste type boordsteen? – Geen idee!
 • Ze zijn geen tuinarchitecten. Dus ze tekenen geen gedetailleerd tuinplan. Ze hebben geen mening over wat mooi is of lelijk.

Welke tuinen (of koertjes) komen in aanmerking?

Het formaat doet er niet toe. In elke tuin en op elk koertje vallen klimaat- en natuurwinsten te boeken. Ook belangrijk: het advies gaat zover als je zelf wil. Ben jij vandaag al tevreden met je tuin? Dan kunnen de Tuinrangers je tuin pimpen zonder deze helemaal overhoop te gooien. Ook als je enkel op zoek naar de perfecte schaduwboom of ander advies...

Voor elke tuin een gratis safarikit ter waarde van € 25

Wat is er leuker dan op safari gaan in je eigen tuin? Dankzij de zoekkaarten en insectenkijker van de Tuinrangers gaat er een hele wereld voor je open. Valt het voorlopig nog wat tegen met het gezoem en gefladder in je tuin? Geen zorgen, voor elke deelnemende tuin hebben we 2 geweldige zadenmengsels die garant staan voor bloemenpracht binnen het jaar! En nog veel meer…

Ga je liever zelf aan de slag?

Neem dan zeker een kijkje op tuinrangers.be/zelf-aan-de-slag!

Contact