klimaatfoto-maldegem-met-label-website.jpg

Uitdaging 1: waterwinst

 

 

Drinkwater is kostbaar. Regenwater is erg veelzijdig. Geef daarom een maand lang extra aandacht aan wat er uit je kranen en van je daken stroomt. Via www.30dagen.be kan je je inschrijven om de uitdaging aan te gaan. Zo krijg je naast onderstaande tips, elke dag een mail toegestuurd met een extra tip. Je kan ook een kalender afprinten, zodat je samen met je gezin of vrienden een score kan bijhouden. Zo zie je op het einde van de uitdaging hoe goed jullie het hebben gedaan!

Waterbesparende tips

 

• Wanneer je een douche neemt, duurt het meestal even vooraleer je warm water hebt. Vang het koude water op en giet er het toilet mee door of gebruikt het om aan de planten te geven.

• Als je de kraan laat openstaan tijdens het tandenpoetsen, dan verspil je al snel zo’n 2 liter water. Het spaarzaamste is om gewoon een beker te gebruiken.

• Gebruik de spaarknop van je toilet als die er een heeft. Want door met de gewone knop door te spoelen, gebruik je al gauw 9 tot 12 liter water. Of stop een volle fles water in het toiletblok, zodat de bak minder vult en er dus minder water verloren gaat tijdens het doorspoelen.

• Van je waterverbruik kun je ongeveer de helft vervangen door regenwater. Je verbruikt 40 liter met het nemen van een douche of bad, 7 liter met de afwas, 3 liter met drinken en koken, 27 liter met het doorspoelen van de wc, 15 liter met de was en 7 liter voor divers gebruik. Maar voor die laatste drie, dat wil zeggen, 50 van de 100 liter van je dagelijkse gebruik, kan je net zo goed regenwater in plaats van leidingwater gebruiken.

• Kraantjeswater is 300 tot 2000 keer goedkoper EN één van de strengst gecontroleerde voedingsproducten. Afhankelijk van hoeveel je voor een liter gebotteld water betaalt in de winkel, is de prijs van kraantjeswater 300 tot 2000 keer goedkoper. Kraantjeswater meenemen in een herbruikbare drinkfles bespaart je al die extra’s. En het is minstens even geschikt want het water wordt zeer streng gecontroleerd door de drinkwatermaatschappijen zodat het veilig tot aan onze drinkwateraansluiting komt.

 

Contact