klimaatfoto-maldegem-met-label-website.jpg

Uitdaging 2: meer groen!

 

 

 

Planten, bloemen en bomen in het zicht doen je goed. Doe daarom mee en creëer op 30 dagen zoveel mogelijk m² ecologisch groen. Dat belooft een vrolijke buurt!

Via www.30dagen.be kan je je inschrijven om de uitdaging aan te gaan. Zo krijg je naast onderstaande tips, elke dag een mail toegestuurd met een extra tip. Je kan ook een kalender afprinten, zodat je samen met je gezin of vrienden een score kan bijhouden. Zo zie je op het einde van de uitdaging hoe goed jullie het hebben gedaan!

Met deze 10 geboden wordt jouw tuin een waar paradijs

Niet elke stadsmus zal het meteen toegeven, maar zelfs in het hart van de koelste kikker schuilt een dierenvriend. Wil je de dieren in je omgeving een handje helpen en heb je een tuin(tje)? Met deze 10 eenvoudige geboden bied je inheemse dieren een waar paradijs, in goede en in kwade dagen.

1. Gij zult bladerhopen voor vogels en egels maken

Bladeren opruimen doe je niet graag? Sit back and relax! Dorre takken en afgevallen bladeren zijn perfect voor insecten om zich in en onder te verschuilen. Hou je het rondslingerend groen graag binnen de perken? Keer de bladeren en takken dan op een hoop. Egels kunnen in de hoop overwinteren, vogels gaan erin op zoek naar een verfijnd tiengangenmenu van insecten.

2. Gij zult voor inheemse planten kiezen

Uitheemse plantensoorten kunnen soms zo woekeren dat inheemse soorten er niet meer aan te pas komen, maar net zij zijn nodig voor the circle of life. Streekeigen bomen en planten groeien sneller, zijn beter bestand tegen ziektes en de grillen van ons klimaat én ze zijn doorgaans beter voor de portemonnee. Tenslotte bieden ze meer kansen voor de insecten. En hoe meer insecten, hoe meer kans dat zwaluwen en vleermuizen bij jou een stapje in de wereld komen zetten.

3. Gij zult een egelhuisje bouwen

In de tuin is de egel een graag geziene gast, want hij verorbert plaaginsecten, maar de schattigaard heeft het niet gemakkelijk. In stedelijke gebieden is het verkeer zijn meest voorkomende doodsoorzaak. In ruraal gebied is dat verhongering tijdens de winterslaap. Om het diertje een veilige plek te bieden, kan je op een eenvoudige manier een egelhuisje bouwen met wat snoeihout.

4. Gij zult geen pesticiden gebruiken

Pesticiden zijn nefast voor het hele insectenleven. Ze kunnen de voedselcirkel dan ook behoorlijk verstoren. Je doodt er niet enkel de plaaginsecten mee, maar ook andere insecten zoals lieveheersbeestjes die heel wat bladluizen verorberen. Bovendien kunnen vogels en vleermuizen ook ziek worden wanneer ze vergiftigde insecten eten.

5. Gij zult een nootjesbar voor eekhoorns maken

Meer eekhoorns in je tuin? Meer nootjes in je tuin! Met een paar plankjes, wat spijkers, een glazen bokaal en een oude fietsband maak je zelf een nootjesbar voor onze rosse compagnons. In vijf minuten is dat gefixt.

6. Gij zult amfibieën in uw midden opnemen

Je hebt geen vijver, maar wel graag kleurrijke vrienden? Creëer een thuis voor padden, kikkers en salamanders in je tuin. Ze overwinteren op het land en kunnen je hulp daarbij goed gebruiken. Verstop een paar oude dakpannen ergens in je tuin en bedek ze met bladeren.

7. Gij zult voor water zorgen

Vogels zijn geen luxepaardjes, maar kunnen drinken en zich kunnen wassen is ook voor hen belangrijk. Heb je geen vijver? Voorzie dan een bakje water voor de vogels in je tuin. Een eenvoudig pingpongballetje zorgt er in de winter voor dat het water niet bevriest.

8. Gij zult een bijenhotel maken

Bijen zijn essentiëel voor onze biodiversiteit omdat ze de bloemen bestuiven, maar ze hebben het de laatste jaren erg moeilijk. Met een bijenhotel help je solitaire bijen om een geschikte nestplaats te vinden. (Tips: zie infomagazine)

9. Gij zult de vogels voederen

De vogels bijvoederen is zowel in de zomer als in de winter een goed idee. In de winter kan je vetbollen maken met ossevet, pindaslingers maken of appels ophangen. In de zomer houd je het beter op zaden en noten.

10. Gij zult insecten met open armen ontvangen

Insecten zorgen ervoor dat ons ecosysteem goed functioneert. Ze zorgen voor de bestuiving van heel wat bloemen en zijn het voedsel van heel wat dieren. Ontvang de onbeminde diertjes met open armen. Plant een veelvoud aan bloemen in je tuin en help de insecten aan een gezellige thuis.

 

Deze 10 geboden zijn gebaseerd op tips en tricks van Natuurpunt. Meer tekst en uitleg over hoe je van je tuin een dierenparadijs te maakt, vind je op hun website.

Contact