klimaatfoto-maldegem-met-label-website.jpg

Uitdaging 3: Meer fietsplezier!

 

Doe een maand lang minstens één van je verplaatsingen - naar het werk, de winkel, vriend of familie - per fiets. En geniet met je neus in de frisse lucht!
Via www.30dagen.be kan je je inschrijven om de uitdaging aan te gaan. Zo krijg je naast onderstaande tips, elke dag een mail toegestuurd met een extra tip. Je kan ook een kalender afprinten, zodat je samen met je gezin of vrienden een score kan bijhouden. Zo zie je op het einde van de uitdaging hoe goed jullie het hebben gedaan!

Wat als...?

Als alle Maldegemnaren alle verplaatsingen van minder dan 5 km met de auto door de fiets zouden vervangen zou er
jaarlijks 2639,20 ton CO2 minder uitgestoten worden in Maldegem.
 

8 redenen waarom jij niet met de fiets gaat

Met de fiets gaan is een gezonde optie? Ja, dat weet je intussen wel. En fietsen is goed voor het milieu? Oud nieuws! Je conditie zou er op vooruit gaan? Dat moet men je ook niet meer vertellen. En je portemonnee zou gevulder zijn? Geld maakt niet gelukkig! Er zijn namelijk tal van redenen waarom jij niet met de fiets gaat… toch?

1. Je draagt niet de juiste kleren

Je gaat in nette kleding naar je werk en dat gaat niet met de fiets? Onzin! In Nederland is het heel gewoon dat gesofisticeerde bankdirectrices en keurige account managers met de fiets op hun werk komen aanwaaien. Je verplaatsen met hoge hakken is zelfs een stuk gemakkelijker met de fiets dan te wandelen of met de auto te rijden.

2. Je moet bagage meenemen

Toegegeven, voor een verhuis is de fiets weinig geschikt, maar voor elk type bagage bestaat er wel een fiets. Een bakfiets om de kinderen mee naar school te brengen, een cargofiets voor grote bestellingen, een riksja om toeristen mee rond te rijden… Wie gewoonweg naar de supermarkt moet, of een laptoptas moet meenemen naar het werk, heeft genoeg aan degelijke fietstassen. En ze laten je fiets er nog vrolijk uit zien ook.

3. Het regent

Fietsers in België worden gemiddeld maar 7,6% van de tijd met regen geconfronteerd (Bron: BIM). Dat betekent dat het 92,4% van de tijd niet regent terwijl je fietst! Wanneer het toch begint te regenen, kan je snel je regenkledij aantrekken, die je in je degelijke fietstassen bewaart (zie nummer 2).

4. Je wil niet beginnen zweten

Met aangepaste kleding en een paar toiletspulletjes kom je al een heel eind. Wanneer het hard waait en je hebt wind tegen, doe dan geen té warme kledij, maar wel een windstopper aan. Is het warm, kies dan voor kledij die ademt. In de juiste versnelling trappen en je zadel op de juiste hoogte zetten zodat je geen energie verspilt, helpen ook.

5. Je fiets wordt misschien gestolen

Je fiets beveiligen begint bij een goed slot. Je fiets laten labelen is ook een goed idee. Je rijksregisternummer wordt dan met een onverwijderbaar label op je fiets aangebracht en dus val je meteen op te sporen wanneer je fiets gestolen en teruggevonden wordt. Als je fiets wordt gestolen kan je ook altijd een kijkje nemen op www.gevondenfietsen.be. Volg de instructies en bekijk de foto’s van de fietsen die in jouw buurt werden gevonden.

6. Je vindt het te ver

Een elektrische fiets kan de oplossing zijn. Je inspanning is niet zo groot als bij een gewone fiets en je gaat een stuk sneller. Bovendien kom je op je bestemming aan zonder zweetoksels. Woon je écht te ver van de plek waar je heen gaat? Overweeg dan om een deel van je verplaatsing met de auto af te leggen, te parkeren buiten de stad, je vouwfiets mee te nemen en een frisse neus op te halen tijdens de laatste kilometers.

7. Je vindt de auto handiger

Ben je wel zeker? Met de fiets - zeker in de stad - ben je vaak sneller dan met de auto. Je springt op je fiets, die idealiter binnen of voor je deur geparkeerd staat, je kan beter inschatten hoe lang je rit zal duren, je vindt gemakkelijk parkeerplaats , je moet geen benzine, noch parkeerticket betalen en je hoeft niet onverwachts in de file aan te schuiven. In de stad is de gemiddelde snelheid van een auto maar 11 km/uur (Bron: BIM). Al fietsend gaan je benen meestal sneller.

8. Je hebt geen fiets

Tijd om daar verandering in te brengen! Een goede fiets hoeft niet duur te zijn. België is al sinds jaar en dag een fietsland en dus is ook het tweedehands aanbod aanzienlijk. Bovendien is de investering er zowel een in het milieu, in je gezondheid, in je conditie, in je lijf als in je portemonnee… toch?

Contact