klimaatfoto-maldegem-met-label-website.jpg

Uitdaging 4: voedselwinst

 

Schat je koo(p)(k)gedrag zo in dat er zo weinig mogelijk voedsel in de vuilnisbak belandt. Wedden dat je het na 30 dagen beter doet dan ervoor én dan het Vlaams gemiddelde?

Hoeveel verschil kan je echt maken?

Gooi jij eetbaar voedsel weg? Als de vraag je zo gesteld wordt, antwoord je wellicht dat je niets of niet veel voedsel weggooit. Het is ons met de paplepel ingegeven: voedsel gooi je niet weg. Nochtans weten we dat de Vlaming gemiddeld 18 tot 26 kg voedsel per jaar in de vuilnisbak kiepert. Voedsel dat teveel is aangekocht en daarom slecht is geworden, voedsel dat voorbij de datum is maar eigenlijk nog perfect eetbaar, voedsel dat vergeten is achteraan in een overvolle koelkast, …

In geld uitgedrukt gooien alle Vlamingen gezamenlijk 475 miljoen euro aan voedsel over de balk. Dat is voldoende om een jaar lang 300.000 mensen te voeden. Met andere woorden pakweg Gent, Torhout én Zottegem samen of Roeselare, Hasselt, Brugge én Vilvoorde samen. Om er maar een paar te noemen. Genoeg reden dus om dat met z’n allen proberen te voorkomen. Goed begonnen is half gewonnen!

Naast de financiële impact is er de invloed op het milieu. Deze voedselverspilling vormt een zinloze belasting met een jaarlijkse ecologische voetafdruk van 13 000 ha oftewel 19 000 voetbalvelden! Een oppervlakte waar we wel wat leukers mee kunnen doen, niet? Doe daarom mee met deze uitdaging en win 30 dagen lang een pak voedsel!

120 000 ton bruikbaar voedsel of toch liever een file van 35 kilometer?

€ 300 in de vuilbak of toch liever 34 filmtickets?

 

Contact