klimaatfoto-maldegem-met-label-website.jpg

Uitdaging 5: stilte zoeken

 

Zomaar
eventjes
elke dag
5 minuutjes


stilte zoeken,
ruimte maken,
rust voelen.


En er van genieten.

 

5 activiteiten die je dwingen stil te staan bij waar je werkelijk om geeft

Overvolle mailboxen, pinkende sociale media-icoontjes, stress op het werk en de was en de plas, we kennen het allemaal. Stilstaan bij onze dromen gebeurt al te vaak tussen de soep en de patatten. Deze 5 activiteiten dwingen je om na te denken over jezelf en over je leven.

1. Maak een wandeling

Beweeg, geniet van de buitenlucht en geef je ogen de kost. Een wandeling maken is één van de meest efficiënte manieren om een pauze te nemen tussen je dagdagelijkse bezigheden. Je koppelt los van datgene waarmee je bezig was, je snuift frisse lucht op, structureert je gedachten, de omgeving rondom je verandert en je krijgt nieuwe ideeën. Laat je smartphone thuis en geef je over aan wie en wat er op je pad komt.

2. Schrijf een brief met de hand

Een brief kan je aan jezelf of aan iemand anders richten. Wanneer je die met de hand schrijft, moet je over elk gekozen woord nadenken. In drukke tijden vol getypte teksten is een handgeschreven brief dan ook een tastbaar en waardevol geschenk. Bovendien helpt schrijven om een probleem de baas te kunnen. Je schrijft je negatieve gedachten gewoon letterlijk van je af.

3. Hou een dagboek bij

Om je ideeën een plaats te geven, om de evolutie van je eigen persoonlijkheid te zien en om een waardevol aandenken te hebben voor de toekomst, kan je een dagboek bijhouden. Het doet je nadenken over waarmee je bezig bent. Daardoor ontdek je sneller wat je wel en niet wil.

4. Omring je met mensen om wie je geeft

Praten over niets omdat het anders ongemakkelijk stil is, dat doet iedereen wel eens. Dat al te vaak moeten doen, kan echter vermoeiend worden. Om rust en stilte op te zoeken en toch niet alleen te zijn, kan je je omringen met mensen bij wie je je echt op je gemak voelt. Mensen om wie je geeft en die om jou geven, maken je gelukkig. En met wie je je echt op je gemak voelt, is praten niet altijd nodig.

5. Geniet van kunst en cultuur

Een sterke film, een knap geschreven nummer, een bijzonder gedicht, een gevoelig schilderij, een boeiende voorstelling of een rake tentoonstelling kunnen zuurstof geven aan je dagelijks leven. Gewoontes worden er in vraag gesteld en je leert het grote geheel zien, los van dagdagelijkse beslommeringen. Ze dwingen je om stil te staan en – vaak ook letterlijk – stil te zijn.

 

Contact