Update coronamaatregelen 26 november 2021

26
nov
2021
 

Het Overlegcomité heeft vandaag vastgesteld dat de coronasituatie in ons landen snel verslechtert met overbelasting van het zorgsysteem, uitval van zorgpersoneel en uitstel van patiëntenzorg. Daarom heeft het Overlegcomité een nieuw winterpakket beslist met maatregelen die het aantal contacten moeten beperken. De maatregelen gaan in met onmiddellijke ingang (behalve voor evenementen georganiseerd door professionals).

Deze maatregelen zullen op 15 december geëvalueerd worden. 

Lees hieronder de belangrijkste beslissingen. Lees hier het volledige nieuwsbericht: https://www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-2611/

Bijkomende vaccinaties 

Na de booster voor kwetsbare en specifieke doelgroepen, zoals 65+, zorgverleners, personen met immuno-deficiëntie, personen die werden ingeënt met Johnson&Johnson, moet de hele bevolking zo snel als mogelijk een extra vaccinatiedosis ontvangen. 

Winterpakket 

Private bijeenkomsten 
 

Private bijeenkomsten binnen zijn verboden, met uitzondering voor huwelijksfeesten en begrafenissen (koffietafel). 

Deze bepaling geldt niet voor bijeenkomsten in de private woonst. Het Comité moedigt ten zeerste het gebruik van zelftesten aan bij het ontvangen van gasten in de private woonst. 

Het gebruik van het CST bij private bijeenkomsten geldt niet voor private bijeenkomsten die georganiseerd worden in de private woonst, behalve indien er een beroep gedaan wordt op professioneel georganiseerde horeca-activiteiten. 

Indien gebruik wordt gemaakt van professionele horeca dienstverlening geldt eveneens dat deze dienstverlening beperkt blijft tussen 5 uur en 23 uur, met uitzondering van huwelijksfeesten. 

 

Horeca-activiteiten 

Het aantal personen per tafel wordt beperkt tot 6. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden. 

Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan. 

De openingsuren worden beperkt van 5 uur ’s morgens tot 23 uur. 

 

Discotheken en dancings 

Discotheken en dancings dienen te sluiten. 

 

Publieke evenementen 

Publieke evenementen binnen: enkel zittend toegestaan, conform de regels van CST plus mondmasker. 

Publieke evenementen buiten: indien organisatoren  de regels van de social distancing en afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen niet respecteren, zal hun evenement gesloten worden.  

De modaliteiten van de horeca zijn van toepassing. 

Inwerkingtreding van de maatregelen voor evenementen georganiseerd door professionals is 29 november. 

 

Sportwedstrijden 

Sportwedstrijden binnen, zowel amateur als beroeps, zonder publiek. Elke deelnemer tot en met 18 jaar mag evenwel vergezeld worden door zijn of haar ouders.  

 

Leerplichtonderwijs 
 

De ministers van Onderwijs zullen een pakket maatregelen uitwerken rond onder meer: 

 • Verplichte mondmaskerdracht; 

 • Luchtkwaliteit en betere ventilatie; 

 • Het uit elkaar houden van klasgroepen;  

 • Opsporen van hoogrisico-contacten; 

 • Buitenschoolse activiteiten. 

 

Jeugdactiviteiten 

De ministers van Jeugd worden gevraagd om ten laatste op 29 november bijkomende voorstellen te formuleren inzake beperkingen en beveiligingen van de jeugdactiviteiten in binnenruimten. 

 

Telethuiswerk 

De periode waarbinnen maximaal één terugkeerdag voorzien mag worden, wordt verlengd van 12 december naar 19 december. 

De periode vanaf wanneer maximaal twee terugkeerdagen voorzien mogen worden, start vanaf 20 december. 

Handhaving 

De politie- en inspectiediensten wordt gevraagd streng op te treden tegen overtredingen van de maatregelen. 

 

Tot slot: drie richtsnoeren om het veilig te houden 

 

 • Beperk uw contacten. Pas je gedrag aan en wees vooral heel voorzichtig met kwetsbare personen. Wanneer je elkaar toch wil zien, doe het dan bij voorkeur buiten.  
   

 • Gebruik zelftesten. Wanneer je thuis toch mensen ontvangt, gebruik een zelftest en draag je mondmasker. Zo heb je meer zekerheid.  De zelftesten zijn verkrijgbaar bij elke apotheker en ook in de supermarkt. 
   

 • Ventileer. Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes. Dat is trouwens sowieso gezond, maar zeker in deze coronatijden. 

 

Contact