Vernieuwde bibliotheek opent op zaterdag 21 oktober 2017

11
okt
2017

Nieuwe bib, nieuwe start

De bib is klaar voor de grote heropening op zaterdag 21 oktober. Het bibteam verwelkomt je vanaf 10.00 uur graag op haar vertrouwde stek aan de Schouwburgplaats voor een hapje en een drankje en tal van toffe activiteiten voor jong en oud. Een vernieuwde bib betekent ook een nieuwe start. Met de heropening ondergaat de werking van de Hoofdbibliotheek enkele wijzigingen zoals een automatische uitleen- en inleverbus, nieuwe openingsuren en een nieuw bibliotheekreglement.

De bibliotheek nodigt alle Maldegemnaren uit om een bezoekje te brengen aan de bibliotheek, of je nu een lezer bent of niet. We zien je graag op één van onze activiteiten of tonen je welke veranderingen het gebouw ondergaan heeft.

Programma opening bibliotheek

Performance: ‘Mariëtte zegt nee’ door Christa Grijp

Tijdens de voormiddag (doorheen de bib)

Speciaal voor de heropening mogen enkele back office medewerkers meedraaien in de publieksruimte. Ook Mariëtte van het magazijn zal van de partij zijn. Mariëtte selecteerde enkele fragmenten uit magazijnboeken en zal deze voordragen aan de bezoekers. Ze kiest daarbij voor het werk van Paul de Wispelaere en Erik Vlaminck.

 

Nooit meer diëten met sanacoach Elise Vanholme

Van 10.30 uur tot 12.00 uur (auditorium)

Elise Vanholme, voedingsdeskundige en officieel sanacoach vertelt over hoe je op basis van de sanamethode van Sandra Bekkari een gezond en lekker voedingspatroon kan aanleren dat diëten voor eens en altijd overbodig maakt.

 

Moestuinieren met Wim Lybaert

Van 14.00 tot 15.30 uur (auditorium)

Wim Lybaert, bekend van tv-programma’s zoals De moestuin volgens Wim en Het goeie Leven neemt je mee naar de wereld van het moestuinieren. Hij bespreekt een concreet stappenplan over het maken van een eigen moestuin, overloopt de seizoenen aan de hand van zijn favoriete recepten. Tijdens zijn verhaal gebruikt Wim foto- en videofragmenten uit zijn TV-reeksen De Moestuin volgens Wim, De Vierkante Eter (1000 Zonnen) en Het goeie Leven.

 

Boekenverkoop

Van 10.00 tot 17.00 uur (buiten)

Met de verbouwing heeft de bibliotheek zijn collectie en magazijnen verder op punt gezet. Hierdoor zoeken een aantal boeken een nieuwe eigenaar. Tijdens de heropening van de bibliotheek kan je snuisteren tussen jeugdboeken, romans en een aantal informatieve boeken. Per boek betaal je € 1.

 

Illustreren met Klaas Verplancke

Om 10.00 en om 11.00 uur

Wil je weten hoe een illustrator (tekenaar) van kinderenboeken aan de slag gaat? Neem deel aan een demonstratie (30 minuten) van Klaas Verplancke, onze huisillustrator van de dag! Klaas Verplancke, één van de topillustratoren in Vlaanderen, tekent samen met de kindjes uit de boeken Reus en Nopjes. Deze twee boeken worden verder uitgewerkt op de kinderkunstendag op zondag 19 november.

 

Yoga@deBib

Van 11.00 tot 11.45 uur

Sluit je ogen en laat je gedachten wegzinken tijdens de les yoga@deBib van yogacoach Mandy. Op basis van het boek Zo groot als papa doen kinderen verschillende yogahoudingen en yogaoefeningen. Deze activiteit is voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

 

Coderdojo try-out

Van 14.00 tot 17.00 uur

Coole meiden of jongens tussen 7 en 18 jaar die graag experimenteren met ICT en willen leren programmeren kunnen terecht in de jeugdafdeling van de bib voor gratis Coderdojo workshops. Deze workshops worden in samenwerking met Coderdojo Eeklo georganiseerd. In 2018 start de Maldegemse bibliotheek zijn eigen dojo op!

 

M²oestuin

Doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur

Ben je een handige Harry, heb je schildertalent, of kweek je graag je groenten en kruiden? Knutsel, verf, plant mee aan de vierkante metertuin van de bib! Samen met Kelly maken we de leestuin van de bib plant- en zaaiklaar voor het voorjaar!

 

Nieuwe bib, nieuwe start

Zaterdag 21 oktober start de dienstverlening van de bibliotheek opnieuw met een automatische uitleen- en inleverbus, nieuwe openingsuren en een nieuw bibliotheekreglement.

 

Automatische uitleen en inleverbus

Het bibliotheekpersoneel zal niet langer de boeken die je ontleent of binnenbrengt eigenhandig inlezen. Doorheen de bib kan je zelfstandig je boeken ingeven, uitlenen en verlengen. De inleverbus van de bibliotheek bevindt zich dan weer aan de buitenkant van het bibgebouw. Daar zal je boeken kunnen inleveren wanneer de bibliotheek gesloten is. De boeken worden direct van je kaart gehaald.

 

Nieuwe openingsuren

Naar aanleiding van de verbouwing en reorganisatie onderzocht de bibliotheek de bezoekersstromen tijdens de huidige openingsuren. Er werd ook gekeken om de sterke versnippering van uren weg te werken en tevens wil de bibliotheek gewoon meer open te zijn. Daarom is de hoofdbibliotheek vanaf 21 oktober elke weekdag van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.30 uur open. De zaterdag is de bib open van 9.00 tot 12.00 uur. De openingsuren van Filiaal Adegem en Uitleenpost Kleit blijven ongewijzigd.

 

Nieuw bibliotheekreglement

Tijdens de verbouwing aan de bib werkte de regiobib Meetjesland, waar Maldegem deel van uitmaakt, aan een gezamenlijk reglement. De beste elementen van alle reglementen werden samengelegd om zo een uniform bibliotheekbeleid te kunnen voeren. Dit betekent onder meer dat de filmcollectie van de bibliotheek vanaf 21 oktober gratis kan ontleend worden. Het totaal aantal materialen dat je kan meenemen vermindert wel van 30 naar 20, maar er is geen beperking meer op het type materialen dat je kan ontlenen. De actuele versie van het reglement kan je steeds raadplegen op www.maldegem.be/dienstreglement-bibliotheek.

Contact