Vinylsnijder

Het FabLab is uitgerust met de ScanNCut SDX1200-vinylsnijder. Het gebruik van de vinylsnijder is gratis, je betaalt enkel de materiaalkost.

Scan afbeeldingen en schetsen in en snij daarna de vormen of omtrekken heel precies uit. Je kan heel wat verschillende materialen gebruiken zodat je met je eigen ontwerp jouw favoriete spullen zoals je laptop, kledij, fiets,...kan personaliseren.

De vinylsnijder werkt volledig stand-alone, wat betekent dat de machine niet met een computer verbonden hoeft te worden om een printopdracht door te sturen. Dit kan evengoed met een USB-stick. 

De ScanNCut DX heeft een ingebouwde scanner om zelfgemaakte tekening, een knipsel uit een tijdschrift, foto's, etc... te scannen. 

Hoe maak ik een eigen sticker?

  1. Tekening maken

Je kan een tekening maken in programma’s zoals Inkscape, Coreldraw en Autocad. Het toestel van onze vinylsnijder werkt met een eigen programma (zie hieronder). Verder moet je erop letten dat één enkele lijn geen nut heeft, daarmee bedoelen we concreet dat je geen sticker kan maken van een enkele lijn. Je moet er dus voor zorgen dat je tekening altijd van een dubbele omlijning is voorzien. (zie foto)

 

  1.  Canvasworkspace (software)

De software van de vinylcutter is canvasworkspace, het standaardprogramma voor dergelijke brotherprinters. Deze software hoef je niet de downloaden, je kan het programma online gebruiken.

 

Klik hier voor een tutorial (instructie) over het gebruik van de vinylsnijder.

Materiaal (update 27/11)

Het gebruik van de vinylsnijder is gratis. Als je een sticker wil laten maken, dan betaal je enkel de materiaalkost. We starten met een beperkt aantal types materialen en zullen het aanbod geleidelijk aan uitbreiden. Deze kan je hieronder vinden. Wil je een ander materiaal gebruiken? Laat het ons weten via onderstaande contactinformatie.

De materialen worden aan aankooprijs verkocht. Daar waar het mogelijk is, gaat de bibliotheek op zoek naar goedkopere leveranciers.

 

  Soort     Type        Prijs/stuk
  textielfolie   flex&flock (zwart, geel, rood)  € 4.25 
  vinylsticker   ri-mark 300 series (geel, rood, groen, blauw, wit, grijs, roze, purper,... € 1.25

 

 

 

 

 

 

 

Contact