VERKIEZINGEN 2024

Waarvoor stemmen wij op zondag 13 oktober 2024?

18
sep
2024

Op zondag 13 oktober trekken we voor de tweede keer dit jaar naar de stembus. Deze keer voor de lokale en provinciale verkiezingen. Wij zetten voor jou op een rijtje wat je hierover moet weten en waarvoor je op de tweede zondag van oktober je stem uitbrengt.

Wie kies je tijdens de verkiezingen?

Door je stem uit te brengen, bepaal je mee wie de komende 6 jaar burgemeester is van Maldegem, wie de 27 gemeenteraadsleden worden, en wie in de provincieraad mag zetelen.

Wist je dat…

… er niet langer stemplicht is. Je hebt het recht om te stemmen maar bent niet verplicht.

… er geen herverdeling meer zal zijn van de lijststemmen. Dit betekent dat het aantal voorkeursstemmen (stemmen op individuele kandidaten) doorslaggevend is om verkozen te worden. De lijststem (stem op een partij) blijft bestaan, maar heeft geen invloed meer op de aanwijzing van verkozenen.

… de kandidaat met het meeste voorkeursstemmen van de grootste fractie van de coalitie wordt benoemd als burgemeester. Met deze regel wil men de impact van de kiezer op het lokaal beleid vergroten.

… de persoon met de meeste voorkeursstemmen van de grootste partij het initiatiefrecht krijgt om een meerderheidscoalitie te vormen. De verkozene krijgt hiervoor 14 dagen de tijd.

Breng je stem uit

Ook al is er geen stemplicht, toch is het belangrijk dat je je stem uitbrengt. Het geeft jou de kans om mee te bepalen welke richting Maldegem de komende jaren uitgaat. Je stem heeft impact op het lokaal beleid dat je dagelijks leven beïnvloedt.

Lokale verkiezingen - Hoe werkt een lokaal bestuur?

Bij lokaal bestuur Maldegem staat de Maldegemnaar, jij, centraal! Een lokaal bestuur behoort tot het eerste bestuursniveau en staat dus het dichtst bij de burger. Burgerzaken, ruimtelijke ordening, verkeer en mobiliteit, onderhoud van openbaar domein, dagdagelijkse afvalophaling, organisatie van vrije tijdsactiviteiten, sociale dienst- en hulpverlening, lokale economie, het behoort allemaal tot het takenpakket van een lokaal bestuur.

Gemeenteraad

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente en vertegenwoordigt alle inwoners van Maldegem. De leden van de gemeenteraad worden rechtstreeks verkozen.

Het aantal gemeenteraadsleden varieert naargelang het bevolkingscijfer van de gemeente. In Maldegem zijn dit er 27.

College van burgemeester en schepenen

Het college van burgemeester en schepenen is het uitvoerend orgaan van de gemeente en staat in voor het dagdagelijks bestuur. De collegeleden worden aangesteld door de gemeenteraad.

Zij zijn er ook

Naast de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen wordt het lokaal beleid in Maldegem ook gevoerd door de raad voor maatschappelijk welzijn, het bijzonder comité voor de sociale dienst, en het vast bureau. Meer informatie over de werking van deze instanties kan je terugvinden via www.maldegem.be/bestuur-beleid.

Provinciale verkiezingen - Waarover beslist de provincie?

Het bestuursorgaan van de provincie is de provincieraad. Zij nemen beslissingen over bijvoorbeeld het beheer van fietsroutes, wandelpaden, waterwegen, natuurgebieden, ruimtelijke ordening, crisiscoördinatie…

De provincieraad stelt een deputatie samen die de beslissingen nemen. De provinciegouverneur is het hoofd van de provincie en wordt aangesteld door de Vlaamse regering.

Contact