Zo Dichtb(l)ij in Maldegem

28
apr
2017

Met de 'Zo Dichtblij' campagne en het Klimaatactieplan wil het gemeentebestuur zo veel mogelijk burgers én personeelsleden aansporen om klimaatbewuster te gaan winkelen en leven! De fiets is daarbij een cruciaal vervoermiddel. Als alle Maldegemnaren alle verplaatsingen van minder dan vijf km met de auto door de fiets zouden vervangen, zou er jaarlijks 2.639,20 ton CO2 minder uitgestoten worden in Maldegem!

Naast de vernieuwde winkelactie ter vervanging van Met Belgerinkel naar de Winkel, kan je daarom in de loop van mei en juni deelnemen aan tal van acties die in Maldegem het fietsen wil promoten of stimuleren. Zo kan je deelnemen aan de winkelactie Zo Dichtblij; de campagne Woensdag Fietsdag; een Fiets Repair Café of de workshop E-biken. En om af te sluiten met het motto “jong geleerd is oud gedaan” kunnen de allerkleinsten op één voormiddag leren fietsen zonder steunwielen.

1. Winkel klimaatbewust en win!

Van zaterdag 29 april tot en met zaterdag 3 juni moedigt het gemeentebestuur tijdens de actie Zo Dichtblij inwoners extra aan om met de fiets of te voet te winkelen in Maldegem. Je herkent de 70 deelnemende handelaars en gemeentelijke diensten aan de Zo Dichtblij-affiche of je kan de lijst raadplegen via www.zodichtblij.be/maldegem.

Tijdens die periode ontvang je bij je aankoop een lot. Opgelet: je kan dit lot enkel online registreren. Lukt dit niet, neem dan gerust contact met de Dienst Lokale Economie. Je wordt er met de glimlach verder geholpen.

De winnaars mogen op 22 juni een leuke prijs in ontvangst nemen!

Info: Dienst Lokale Economie

2. Woensdag Fietsdag

#GoWithTheVelo

Op woensdag 26 april werd in Vlaanderen de campagne Woensdag Fietsdag op gang getrapt om toch minstens één keer in de week de fiets te nemen: met de fiets naar het werk, fiets-poolen met collega’s, naar de lokale bakker en groenteboer per fiets, familiebezoekjes met de fiets, naar school met de fiets, op de fiets naar de sportclub,….

Woensdagfietsdag.be geeft je net dat trapje extra, met supportersploegen, beloningsbadges, tips en prijzen. Ook in Maldegem promoten we deze campagne!

Schrijf je in op woensdagfietsdag.be en word lid van het grootste peloton van Vlaanderen!

Info: www.woensdagfietsdag.be

3. Fiets Repair Café

In een korte gratis workshop leer je via handige tips & tricks de eerste hulp-technieken bij fietspech.

Wanneer: woensdag 10 mei

Workshop 1: 13.30 tot 15.00 uur

Workshop 2: 15.30 tot 17.00 uur

Waar: loods Dienst Infrastructuur, Bloemestraat 45

Inschrijven: via inschrijving. evenementen@maldegem.be.

Maximum 15 deelnemers per workshop!

Info: Sport- & evenementenmanager

4. Workshop E-biken

Tijdens deze gratis workshop komen diverse aspecten inzake veiligheid en technische info over de elektrische fiets aan bod. Er is ook een behendigheidsparcours voorzien.

Wanneer: zaterdag 20 mei, 9.00 tot 12.00 uur

Waar: CC Den Hoogen Pad

Inschrijven: via inschrijving.evenementen@maldegem.be.

Maximum 20 deelnemers per workshop

Info: Sport- & evenementenmanager

5. KIJK! Ik fiets!

Kan je kind al fietsen met steunwieltjes, maar weet je niet goed hoe het nu verder moet? Wil je graag zelf jouw kapoen begeleiden zodat je trots van op de eerste rij kan meekijken wat hij/zij al kan? Dan is KIJK! Ik fiets! echt iets voor jou!

Op 3 juni kun je in sporthal MEOS zelf je kind leren fietsen onder begeleiding van een ervaren monitor die voor leuke oefeningen zorgt. Na de sessie krijgen alle kindjes een waar KIJK! Ik fiets!-diploma. Wees er wel snel bij want er zijn slechts 20 plaatsen!

Wanneer: zaterdag 3 juni, 9.00 tot 12.00 uur

Waar: Sporthal MEOS, Bloemestraat 36/D

Meebrengen:

Eigen fiets zonder steunwieltjesTussendoortje en water voor kind en ouderHelm (verplicht)

Belangrijk: elk kind moet begeleid worden door één ouder/grootouder/…!

Prijs: € 10,50

Inschrijven: vanaf zaterdag 6 mei om 9.00 uur via

www.maldegem.be/webshopbij de Sportdienst in sporthal MEOS

Info: Sportdienst

Personeelsacties

Het gemeentebestuur wil het goede voorbeeld geven aan haar inwoners en promoot daarom ook onder haar gemeentelijk personeel het fietsgebruik.

Zo wordt het personeel zo veel mogelijk aangespoord om met de fiets naar het werk te komen. Op woensdag 3 mei wordt daarom onder het personeel het startschot van de actie Woensdag Fietsdag gegeven. Het personeel dat die dag naar het werk fietst, krijgt een aangenaam fietsonthaal!

Daarnaast koopt het gemeentebestuur drie elektrische fietsen aan. De aankoop van de elektrische fietsen kadert binnen de ondertekening van het burgemeestersconvenant en het Klimaatactieplan Maldegem. Met de elektrische fietsen wil het gemeentebestuur haar eigen CO2-uitstoot verlagen, door werknemers aan te sporen voor korte en middelgrote verplaatsingen vaker de fiets in plaats van de auto te nemen.

Contact