Vermijden en inzamelen zwerfvuil

Zeg nee tegen zwerfvuil en ja tegen een mooie buurt!

Waarom strijden we tegen zwerfvuil en sluikstort?

Zwerfvuil vergaat trager dan je denkt! En in sommige gevallen zelfs nooit!

Waarom strijden we tegen zwerfvuil en sluikstort

Wist je dat:

  • bij de Vlaamse busstations elke 12 minuten een peuk op de grond belandt?
  • de helft van de rokers wel eens een peuk in het rioolputje op straat gooit?
  • jaarlijks talloze zeedieren, vogels en andere dieren sterven als gevolg van inslikken of verstrikking in zwerfvuil (peuken, kauwgom, balonnen, plastic zakken, etc.).
  • het opruimen van zwerfvuil wereldwijd miljarden euros per jaar kost; geld dat beter elders besteed had kunnen worden. 

Mooimakers

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus is verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Mooimakers voert onderzoek, stimuleert kennisuitwisseling, organiseert campagnes en ondersteunt op een proactieve manier alle actoren die zich engageren in de strijd tegen zwerfvuil en zet zelf aanstekelijke acties op. Mooimakers is de motor van een maatschappelijke beweging waar iedereen deel van kan uitmaken. Mooimakers geeft uitvoering aan het beleid rond zwerfvuil en sluikstorten.

Hoe strijden we tegen zwerfvuil en sluikstort?

Mooimakers werkt samen met iedereen die een bijdrage wil leveren om deze problematiek de wereld uit te helpen. Ze streven naar een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering. Door te werken aan een integraal beleid gestoeld op zes pijlers (participatie - communicatie - infrastructuur - omgeving - handhaving - preventie) gaan we met z’n allen dan ook voor een maatschappij zonder zwerfvuil/sluikstort!

6-pijlerbeleid

Mooimakers wil vooral focussen op preventie: het voorkomen van afval is nog altijd de meest evidente oplossing is om zwerfvuil en sluikstort te voorkomen. Afval dat er niet is, kan ook niet in zwerfvuil veranderen. Hiertoe wordt op allerlei niveaus gewerkt op 3 invalshoeken:

  • Minder zwerfvuilgevoelige producten komen op de markt. Het gaat om het vermijden en verminderen van (éénmalige) verpakkingen in de openbare ruimte en de instroom van andere afvalstoffen die gevoelig zijn om in het zwerfvuil terecht te komen. Bij deze aanpak hoort o.a. het invoeren van bepaalde gebruiksverboden zoals. de reglementering van herbruikbaar cateringmateriaal op evenementen. 
  • Producten worden minder zwerfvuilgevoelig: Bij deze invalshoek bouwen ze bij Mooimakers ook verder op de initiatieven van andere organisaties en actoren. Ze volgen de ontwikkelingen binnen de Green Deal Anders Verpakt op en delen goede praktijken met lokale besturen. Ook andersom willen ze kennis uit pilootprojecten op lokaal niveau laten doorstromen naar het beleidsniveau. 
  • Afvalproducten worden geen zwerfvuil: Deze benadering speelt heel concreet in op de taak van Mooimakers, nl. voorkomen dat afval zwerfvuil wordt. Via de integrale aanpak voorkomen dat afval op de grond belandt. 

Lokaal Bestuur Maldegem

Het Lokaal Bestuur Maldegem gaat onder begeleiding van Mooimakers preventief te werk door o.a. de juiste inplanting van vuilnisbakken (infrastructuur) en de zorg voor propere straten, pleinen, … (omgeving). Omdat vuil vuil aantrekt, is vegen van het openbaar domein, maar ook verfraaiing (herstelwerken, verlichting, vergroening) essentieel om zwerfvuil te voorkomen. Het MOP-team helpt bij het opruimen van zwerfvuil in Maldegem. Ook sensibilisering (zwerfvuilopruimacties en in de toekomst ook handhavingscampagnes) en participatie spelen een grote rol. Zo zorgt eigenaarschap van een bepaalde plek voor sociale controle maar ook voor meer respect. 

Voor opruimmateriaal (grijper, handschoenen, fluovestje en vuilniszakken) kan je terecht bij de milieudienst. Je kan met hen ook de nodige afspraken maken over ophalen van het verzamelde zwerfvuil.

Maak een afspraak voor meer info via milieudienst@maldegem.be of 050 72 86 13.

Wat kan jij doen tegen zwerfvuil en sluikstort?

Ook jij kan meehelpen door:

  • je eigen gedrag aan te passen: Begin bij jezelf. Zorg ervoor dat je geen afval op straat gooit en gooi je afval altijd in de daarvoor bestemde containers.
  • een Mooimaker te worden en je propere plek te registreren op de website van Mooimakers.

  • buurtinitiatieven: Overweeg om met je buren een buurtinitiatief op te zetten om gezamenlijk zwerfvuil en sluikstorten aan te pakken, want zwerfvuil is een zaak van ons allemaal. Dit kan variëren van bewustmakingscampagnes tot gezamenlijke opruimacties.

  • samen te werken op je school en in jouw jeugdorganisaties: Educatie is ook belangrijk voor jongeren. Werk samen op jouw school en in jouw jeugdorganisaties om bewustwording over zwerfvuil te vergroten en jongeren aan te moedigen verantwoordelijk met afval om te gaan. Bekijk zeker ook eens Operatie Proper van Mooimakers.
  • promoten van hergebruik en recycling: Moedig hergebruik en recycling aan in je gemeenschap. Dit vermindert de hoeveelheid afval die in de eerste plaats wordt geproduceerd.
  • betrokkenheid van bedrijven: Werk samen met lokale bedrijven om bewustwording te vergroten en mogelijke samenwerkingen te creëren, zoals het sponsoren van opruimacties.
  • social media en online platforms: Gebruik sociale media en andere online platforms om bewustwording te vergroten, opruimacties aan te kondigen en tips te delen over hoe mensen kunnen helpen.

Meer informatie over wat jij kan doen, vind je ook terug op de website van Mooimakers.

Melden van sluikstorten

Meer informatie over het melden van sluikstorten vind je hier.

Contact