Lidmaatschap Buurtinformatienetwerk (BIN) Maldegem gratis voor alle Maldegemnaars

7
jun
2024

Veiligheid en zich veilig voelen zijn voor iedereen van belang. En daar kan je ook zelf aan meewerken, bijvoorbeeld door lid te worden van het BIN (Buurtinformatienetwerk) Maldegem. Sinds 1 januari 2024 is BIN-lidmaatschap voor Maldegemnaars gratis en werd onze gemeente opgedeeld in zes buurtinformatienetwerken. Word gratis lid via www.binmaldegem.be.

Wat is een BIN?

Een buurtinformatienetwerk of BIN is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen de politie, een BIN-coördinator en burgers dat het veiligheidsgevoel binnen een wijk of buurt moet verhogen. In zo’n BIN wisselen politie en inwoners (razendsnel) info uit over verdachte gedragingen en het opsporen van mogelijke daders.

Bijvoorbeeld: een persoon belt bij een inwoner aan en geeft zich uit als iemand van de watermaatschappij, terwijl die dat duidelijk niet is. De inwoner doet hiervan een melding aan de politie, die evalueert de info en brengt, indien nodig, via een sms alle BIN- leden in die buurt op de hoogte. Zo kan preventie-info snel worden verspreid.

Hoe ontvang je een BIN-bericht?

Bij dringende meldingen zoals een inbraak op heterdaad of verdachte handelingen, kan de politie een sms- of spraakbericht versturen. Je ontvangt enkel een bericht wanneer je in de betrokken buurt woont. Voor minder dringende, informatieve berichten worden e-mails verstuurd, zoals voor het delen van preventietips of als bijkomende vorm van buurtonderzoek.

Gratis, op het platform van BE-Alert

Sinds 1 januari 2024 maakt de nieuwe politiezone Aalter-Maldegem gebruik van BIN-Alert voor de BIN-werking. Die module is geënt op BE-Alert, het alarmeringssysteem van het Nationaal Crisiscentrum dat je bij een noodsituatie verwittigt via sms, telefoon of e-mail. Zo kan je bijvoorbeeld snel de nodige aanbevelingen krijgen om ramen en deuren te sluiten bij een brand.

Dit netwerk wordt ook ingezet voor de BIN-werking. De overstap naar het nieuwe platform zorgt ervoor dat het lidmaatschap van een BIN voor de burger volledig gratis is. Lokaal bestuur Maldegem neemt de kosten volledig voor haar rekening.

Inschrijven op BIN-Alert

Een BIN werkt preventief tegen inbraken, diefstallen en criminaliteit, en houdt je persoonlijk op de hoogte van de veiligheidssituatie in uw omgeving. Lokaal bestuur Maldegem doet bij deze een warme oproep om het BIN-netwerk Maldegem te vervoegen.

Inschrijven voor alle BIN's in Maldegem kan via www.binmaldegem.be. Ben je al lid? Dan hoef je geen actie te ondernemen. Je stapt volledig automatisch over op het nieuwe systeem

Maldegem opgesplitst in zes kleinere buurtinformatienetwerken

Daar waar voorheen de gemeente één grote BIN was, wordt deze nu opgesplitst in volgende buurtinformatienetwerken:

  • Bin Maldegem Centrum
  • Adegem Noord
  • Adegem Zuid
  • Vossenhol-Donk
  • Kleit
  • Middelburg-Moerhuize

De opsplitsing in kleinere zones laat een accuratere berichtgeving toe en vermijdt dat leden nodeloos gealarmeerd worden.

Contact