Maldegem doet mee met Maai Mei Niet

In Maldegem zijn er heel wat mooie plekjes natuur te vinden. Toch moeten we de realiteit onder ogen zien. Een verlies aan inheemse bloemen, wilde bijen en vlinders zorgt voor verzwakking van de biodiversiteit. Om onze prachtige natuur en landschappen te behouden, nemen we dit jaar opnieuw actie!

Voor het tweede jaar op rij zet lokaal bestuur Maldegem in op extensief maaibeheer en nemen we deel aan de “Maai mei niet”- actie, waarbij we gedurende de hele maand mei op verschillende locaties niet of in mindere mate maaien!

Maaibeheer

Wanneer we alles wegmaaien, verdwijnen niet alleen de bloemen maar ook de insecten door te weinig voedingstoffen. Hoewel sommige mobiele soorten terug kunnen keren naar het gebied wanneer de omstandigheden verbeteren, kan het herhaaldelijk maaien van grasvelden jaar na jaar voornamelijk bij minder mobiele soorten schade toebrengen.

In onze gemeente streven we naar extensief maaibeheer om de biodiversiteit te verhogen. Door gefaseerd of extensief te maaien, blijft een deel van het gebied ongerept, waardoor een afwisselend landschap ontstaat met zowel hoge als lage vegetatie. Op die manier kan de kolonisatie van zowel bloemen als insecten telkens opnieuw gebeuren vanuit ongemaaide gebieden. Op lange termijn willen we wegbermen en grasvelden transformeren tot bloementapijten, wat zowel insecten als voorbijgangers ten goede zal komen.

Bovendien zorgt de hogere begroeiing ervoor dat de bodem poreuzer blijft, waardoor hemelwater beter kan infiltreren en wateroverlast kan worden voorkomen.

Om hogere grassen op openbare domeinen te maaien, kochten we enkele nieuwe machines aan.

Wil je graag je steentje bijdragen?

Help jij mee om onze omgeving levendig te houden? Maai tijdens de maand mei je gras niet of veel minder! Registreer je op www.knack.be/maaimeiniet en deel je inspanningen met de rest van Vlaanderen onder de hashtag #maldegemmaaimeiniet.

Om te weten hoe voedzaam jouw tuin is voor de bijen, ontwikkelde Knack samen met KU Leuven een nectarscore. Deze drukt uit hoeveel nectarsuiker een gazon per dag produceert. Lees er alles over op www.knack.be/maaimeiniet/het-project.

Contact