Meest gestelde vragen over honden

Moet ik steeds een hondenpoepzakje op zak hebben als ik met de hond ga wandelen?

Ja. Jouw hond is jouw verantwoordelijkheid.

Hondenpoep zorgt voor overlast en ergernis op de openbare weg. Ruim dus steeds de hondenpoep op in een hondenpoepzakje en deponeer het in de dichtstbijzijnde vuilnisbak.

Ben ik verplicht mijn hondenpoep op te ruimen?

Ja. Zoals hierboven vermeld is jouw hond jouw verantwoordelijkheid. Het niet opruimen van de hondenpoep kan gesanctioneerd worden via de GAS-reglementering. Er staan boetes op die kunnen oplopen tot 350 euro.

Wat is een hondenlosloopzone?

Dit is een afgesloten zone waarin jouw hond mag vrij loslopen. Hij kan er spelen en kennismaken met andere honden.

Wanneer een hond zijn behoefte doet op de losloopweide, moet de eigenaar dit altijd opruimen en in de vuilnisbak deponeren. Er zijn hondenpoepzakjes en vuilnisbakken voorzien op de losloopweide. Er wordt sowieso verwacht van het baasje dat zij altijd hondenpoepzakjes bij zich hebben want dit is verplicht.

Het is strikt noodzakelijk dat de baasjes zelf de hondenpoep opruimen. Alleen zo kunnen we blijven zorgen voor een nette omgeving.
De hondenlosloopweide is terug te vinden in het Sint-Annapark, namelijk achteraan in het park Wallyn.

Wanneer is de hondenlosloopweide open?

De hondenlosloopweide is open van 7u00 tot 22u00.

Zijn er hondentoiletten in de gemeente?

Neen. Op dit moment zijn er geen aparte hondentoiletten voorzien.

Ben ik verplicht mijn hond aan de leiband te houden?

Ja. Volgens art. 52 uit het politiereglement is de eigenaar/bezitter of begeleider van de hond verplicht deze aangelijnd te laten rondlopen op elke openbare plaats. Deze verplichting is niet geldig voor honden die gebruikt worden tijdens de jacht, die een kudde begeleiden, die ingezet worden voor reddingsoperaties, voor politiehonden, blindgeleidehonden en assistentiehonden.

Mag hondenpoep in de GFT?

Neen, uitwerpselen van honden horen thuis in het restafval.

Moet ik mijn hond laten chippen?

Ja, het chippen van de hond is verplicht. Puppy’s moeten gechipt worden vanaf het moment dat ze te koop worden aangeboden, weggegeven worden of ter adoptie worden gesteld.

Wat moet ik doen als er een onbekende hond in mijn buurt rond wandelt?

Ga na of het dier zeker niet van een van de buren is. Indien dit niet het geval is, meld dit bij de lokale politie. De politie zal langskomen en proberen het dier te vangen, al dan niet in samenwerking met de buren en/of gemeentelijke diensten. De politie zal het dier opvangen en het baasje proberen opsporen aan de hand van de chip.

Verloren gelopen honden die niet gechipt zijn en waarvan het baasje niet gevonden wordt, worden toevertrouwd aan het dierenasiel Gent. De gemeente heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met het dierenasiel afgesloten.

De hond van de buren blaft de hele nacht. Wat moet ik doen?

Honden of andere dieren mogen geen abnormale hinder veroorzaken voor de buren door aanhoudend geblaf, geschreeuw, gekrijs of ander aanhoudend geluid. Ga in dialoog met uw buren en probeer samen voor een oplossing te zorgen. Indien dit niet mogelijk is kan de politie ingeschakeld worden om te bemiddelen.

Is er een hondenschool in Maldegem?

Ja, namelijk Hond en Meester Maldegemse hondenschool. Meer informatie is te vinden op https://hs-maldegem.be/

Ik ga op reis. Wat moet ik doen met mijn hond?

Vraag je buur, familie, vrienden of ze even de hond willen opvangen, uitlaten en verzorgen. Indien dit niet mogelijk is, breng je hond naar een erkend pension.

Contact