Meest gestelde vragen over katten

Ben ik verplicht mijn kat te steriliseren of castreren?

Ja, het is verplicht om iedere kat geboren na 1 april 2018 te steriliseren of castreren, vóór ze 5 maand oud zijn. Dit is ook van toepassing wanneer je een kat weggeeft, verkoopt of ter adoptie stelt. De sterilisatie of castratie verloopt via een erkende dierenarts.

Waarom moet ik mijn kat steriliseren of castreren?

De sterilisatie of castratie heeft voordelen voor de eigenaar, de kat zelf en ook voor de maatschappij.

Castratie/sterilisatie voorkomt problemen zoals sproeien, rondzwerven en vechten met andere katten. Een kat wordt na castratie/sterilisatie rustiger en heeft minder kans op gezondheidsproblemen.

Een kat kan 2 à 3 nestjes per jaar krijgen, een nestje telt meestal 4 tot 6 kittens. Het is moeilijk een thuis te vinden voor al deze kittens en het asiel zit vaak al overvol.

Dit resulteert in kittens die vaak op straat belanden zonder een thuis. Vermijd dit dierenleed en steriliseer of castreer je kat!

Ben ik verplicht mijn kat te chippen?

Ja, sinds 1 november 2017 is het verplicht alle kittens te chippen en registreren in de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Op die manier kunnen de katten geïdentificeerd worden.

Het is verplicht om alle katten die van eigenaar veranderen te chippen en registreren. Ook volwassen katten of kittens die gratis weggegeven worden, vallen hieronder.

Wat moet ik doen als er zwerfkatten in mijn tuin zitten?

Neem contact op met de gemeentelijk dienst Omgeving - milieu, telefonisch via 050 72 86 13 of via e-mail: milieudienst@maldegem.be.

In kader van het zwerfkattenbeleid werkt de gemeente Maldegem samen met het dierenasiel Gent. Het dierenasiel vangt de katten en laat ze steriliseren/castreren door een erkende dierenarts. Nadien worden de katten terug geplaatst in de omgeving waar ze gevangen zijn.

Op die manier wordt voorkomen dat andere zwerfkatten het territorium innemen en dat de zwerfkatten zich kunnen voortplanten. De behandeling van de zwerfkatten wordt gefinancierd door de gemeente.

Mag ik een zwerfkat adopteren?

Dit kan. Je mag een niemandskat in huis nemen of als buitenkat behouden. Let wel op: wanneer je instaat voor de verzorging van de (zwerf)kat word je aanzien als verantwoordelijke van het dier. Je staat in voor de castratie/sterilisatie en verzorging van de kat.

Mag kattenbakvulling in het GFT?

Neen. Kattenbakvulling hoort thuis in het restafval.

Ik ga op reis. Wat moet ik doen met mijn kat?

Vraag aan vrienden, familie, buren,… of zij je kat dagelijks vers water en eten willen geven. Indien je niemand kan vinden, breng je je kat naar een erkend kattenpension.

Contact