VERKIEZINGEN 2024

Jongeren tussen 16 en 18 jaar moeten ook gaan stemmen.

512 Maldegemse jongeren tussen 16 en 18 jaar zullen OOK hun stem laten gelden bij de verkiezingen van het Europees Parlement in juni 2024. 

De federale overheid heeft een volgende stap genomen in de voorbereiding van de verkiezingen van het voorjaar van 2024. Op 21 december 2023 heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wet goedgekeurd ter bevestiging van de stemming van jongeren van 16 en 17 jaar voor het Europees Parlement; dit naar aanleiding van het attest van het Grondwettelijk Hof dat de wet van 1 juni 2022 gedeeldtelijk vernietigd had.

Het Grondwettelijk Hof heeft echter op 21 maart 2024 artikel 13 van de wet van 25 december 2023 geschorst. Bijgevolg is de deelname aan de stemming voor de verkiezingen van het Europees Parlement verplicht voor de minderjarigen ouder dan 16 jaar.

Jonge Belgen zullen dus verplicht zijn om te stemmen. Ze moeten zich niet inschrijven voor de verkiezing van het Europees Parlement. Ze zullen automatisch op de kiezerslijst staan.

Europese jongeren zullen zich wel moeten inschrijven op voorhand om te mogen kiezen.

Drie categorieën kiezers

Drie verschillende categorieën kiezers komen in aanmerking om te mogen kiezen, hetzij voor het Europees Parlement in juni 2024 of voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024:

 

Belgische jongeren in België tussen 16 en 18 jaar

  Belgische jongeren wonend in België, tussen 16 en 18 jaar, zullen op de kiezerslijst staan voor de verkiezing van het Europees parlement. Stemmen is verplicht.
 

 

Europeanen vanaf 16 jaar die verblijven in België

 

Burgers van een lidstaat van de EU die in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente zijn ingeschreven, kunnen zich inschrijven op de kiezerslijst voor de Europese verkiezingen.

Meer info over het stemrecht van Europese burgers kan je terugvinden op europeanelections.belgium.be.

 

 

Niet-Europeanen tussen 16 en 18 jaar die verblijven in België

  Niet-Europeanen tussen 16 en 18 jaar, die in België verblijven, kunnen niet deelnemen aan de verkiezingen.

Hoe kan je stemmen?

Belgische jongeren tussen 16 en 18 jaar zullen automatisch op de kiezerslijst staan. Stemmen is verplicht.

Europese jongeren tussen 16 en 18 jaar kunnen stemmen als zij zich laten registreren als kiezer. Dit kan online via www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be door aan te melden / authentificeren met eID of Itsme. Of door een papieren formulier C/1a in te dienen bij het gemeentebestuur of dit per post op te sturen met een kopie van je identiteitskaart. Het formulier moet uiterlijk 31 maart 2024 ingediend zijn in het gemeentehuis van Maldegem.

Kom je langs op het gemeentehuis? Vergeet dan niet om op voorhand een afspraak te maken bij de dienst burgerzaken.

Maak een afspraak

Contact