Thuiskringlopen
Het Lokaal Bestuur Maldegem zet, samen met IVM en Vlaco, al enige jaren in op afvalvermindering. Een belangrijke schakel hierbij is het thuiskringlopen, waarbij je de organisch-biologische afvalkringloop probeert te sluiten. Er bestaan volgens Vlaco verschillende kringlooptechnieken:
1. Voedselverlies vermijden - Red-De-Restjes
- Door voedselverlies te voorkomen door bewust aan te kopen, je eigen teelten goed te plannen, je voeding beter te bewaren, op de houdbaarheid te letten, en de bewaartechnieken aan te passen.
- Door restjes te verwerken in gerechten
- Door restjes aan de dieren voederen
- Door restjes thuis te composteren
2. Thuiscomposteren
Zo'n 50% van wat in de huisvuilzak terechtkomt, is composteerbaar groente-, fruit- en tuinafval. Door dat afval thuis te composteren, bespaar je op de aankoop van huisvuilzakken en afvalverwerking. Starten met thuiscomposteren, betekent ook een evenwicht vinden tussen groene gemakkelijk verteerbare materialen (keukensresten, grasmaaisel…) en bruine langzaam afbreekbare materialen (houtsnippers, stengels van kruiden en vaste planten, fijne takjes, stro, dennennaalden, dorre en moeilijk verteerbare herfstbladeren...). Bovendien kan je de compost gebruiken in plaats van potgrond of grondverbeteraar.
Meer info vind je terug op:
www.maldegem.be/thuiscomposteren
vlaco.be/thuiskringlopen/thuiscomposteren
Voor de inwoners van Maldegem die geen ruimte hebben, heeft het Lokaal Bestuur Maldegem openbare compostplaatsen beschikbaar gesteld.
3. Kringlooptuinieren
In een kringlooptuin is er geen afval. Een kringlooptuin is een levende tuin die wordt opgebouwd met respect voor de natuur en de eigenheid van de streek.
Contact
-
Milieu en duurzaamheid
Bloemestraat 45 , 9990 Maldegem- Tel. 050 72 86 13
- milieudienst@maldegem.be