Tips veilig fietsen

Veilig fietsen is heel belangrijk, vooral voor de kinderen op weg naar school. Hier zetten we enkele tips op een rijtje: 

Verken

Wellicht zijn er verschillende fietsroutes naar de school. Fiets zelf de verschillende routes en kijk welke het meest veilig is. Hiervoor heeft het gemeentebestuur een schoolbereikbaarheidskaart opgemaakt. Daarop staan de knelpunten en alternatieve routes.

Oefen

Het is goed om de fietsroute naar school een aantal keer met je kind te oefenen. Doe dit op een rustig moment. Onderweg kan je je kind uitleggen waar het op moet letten en waarom.

Vertrek op tijd

Zorg dat je 's ochtends op tijd vertrekt. Door op tijd te vertrekken kan je je makkelijker aan de verkeersregels houden en kan je je focussen op de veiligheid van je kind. Haast en spoed is zelden goed.

Evalueer

In het begin is het belangrijk om het fietsgedrag van je kind te bespreken. Kinderen merken gevaar vaak minder snel op. Vertel na de fietsroute altijd wat er goed of fout ging. Een kind leert het beste fietsen door het zelf te doen. Laat de auto vaker staan en probeer samen zoveel mogelijk te fietsen.

Val op

In de winter kan je kind niet goed zichtbaar zijn op de weg. Zorg daarom steeds voor reflecterende kledij.

Dode hoek

Leg je kind uit wat de 'dode hoek' is. Een dode hoek is dat deel van de weg dat de bestuurder niet kan zien. Leer je kind om altijd achter een bus of vrachtwagen te staan en nooit ernaast. Zo voorkom je dat je kind in de dode hoek staat.

Veilige fiets

Zorg voor een veilige fiets. Kijk de fiets regelmatig na: is de fiets nog groot genoeg, staat het zadel en het stuur nog op de juiste hoogte, is de verlichting in orde, staan er voldoende reflectoren op en werkt de fietsbel nog?

Contact