(Zwerf)katten komen in de natuur steeds in bepaalde aantallen voor en vormen in principe geen probleem. Deze wilde katten houden elkaar in evenwicht doordat ze elk hun territorium opbouwen. Deze wilde katten hebben zelfs positieve gevolgen doordat ze allerlei ongedierte opeten.

Toch kunnen zwerfkatten soms wel een probleem vormen:

  • De katten worden gevoederd. In dat geval zullen (zwerf)katten van overal naar de voederplaats komen. De vele katten op een kleine oppervlakte zorgen dan vaak voor overlast.
  • De katten krijgen jongen.

Gemeente Maldegem heeft zich ingeschreven in een algemene campagne voor het vangen, testen, steriliseren of castreren van zwerfkatten. Na de behandeling worden de zwerfkatten, als ze gezond zijn, teruggeplaatst in hun oorspronkelijke omgeving.

Aanvraag voor het vangen en behandelen van zwerfkatten:

Aanvraag

De aanvraag voor het vangen en behandelen van zwerfkatten verloopt via de Milieudienst.

Voorwaarden

Het moet om zwerfkatten gaan. Huiskatten komen dus niet in aanmerking.

Volgende stappen

  • De milieudienst stuurt de aanvraag door naar het dierenasiel waarmee het gemeentebestuur een contract heeft afgesloten.
  • Het asiel zal de aanvrager contacteren zodat er een vangkooi kan worden geplaatst.
  • Het asiel controleert de gevangen zwerfkatten op ziekten en zal ze hiervoor behandelen. Daarnaast worden de zwerfkatten ook gecastreerd of gesteriliseerd.

Opgelet

Als het dierenasiel geen opvang vindt voor de zwerfkatten, worden de dieren teruggeplaatst op de locatie waar ze gevangen werden. Dit is meestal het geval.

Prijs

De behandeling van de zwerfkatten wordt door de gemeente betaald. Het moet wel degelijke om zwerfkatten gaan, voor huiskatten is geen tussenkomst voorzien.

Contact