klimaatgezondmaldegem

Lokaal Bestuur Maldegem gaat in zee met energiecoöperatie Volterra

14
feb
2024

Lokaal Bestuur Maldegem en Volterra gaan een duurzame samenwerking aan voor de plaatsing van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Samen met Volterra willen we extra inzetten op Maldegem als duurzame gemeente. Dit doen we onder meer door de installatie van 300 zonnepanelen op de sporthal De Berken in Kleit waarmee we 40 gezinnen van betaalbare energie voorzien.

Volterra is een lokale burgerenergiecoöperatie die zonnepanelen financiert, installeert en uitbaat. Ze zijn werkend in het Meetjesland en hebben ondertussen al 600 coöperanten waarmee ze samen investeren in de productie van hernieuwbare energie.

Hoe verloopt de samenwerking?

Volterra financiert, installeert en baat de zonnepanelen uit. Als lokaal bestuur betalen we een interessant tarief voor ons lokaal eigenverbruik van de zonnestroom. De zonnestroom die niet verbruikt wordt, maakt Volterra beschikbaar voor haar coöperanten aan betaalbare tarieven.

Word coöperant en investeer mee in Maldegemse zonnepanelen

Als inwoner van Maldegem kan je dus ook mee coöperant worden door een aandeel van € 125 aan te kopen. Koop je twee aandelen, dan kan je ook stroom afnemen. Intekenen kan voor een maximum van € 5000 per aandeelhouder, waarbij je jaarlijks een dividend ontvangt. Over de hoogte van het dividend beslissen alle coöperanten samen tijdens de jaarlijkse algemene vergadering. Vorig jaar bedroeg het dividend 3% bruto. Het is met andere woorden een verhaal waarbij we investeren in lokale energie, voor en door burgers.

Word coöperant en schrijf mee aan het verhaal van lokale duurzame energie voor en door burgers.

Meer informatie

Zon zonder zorgen: aanbod voor particulieren in Maldegem

Samen met Volterra voorzien we ook een mooi zonne-aanbod voor particulieren in Maldegem die zelf zonnepanelen willen plaatsen om hernieuwbare energie te produceren en te besparen op de energiefactuur.

Wooneco en energiecoöperaties Volterra en Stroomvloed bieden namelijk gratis en objectieve begeleiding aan inwoners van Maldegem om te investeren in eigen zonnepanelen. Volterra wil geïnteresseerden daar heel graag in begeleiden, als neutrale en eerlijke partner voor een lange termijn.

Voor meer informatie kan je op afspraak langsgaan bij het gemeentelijk woon- en energieloket in het Sociaal Huis (Mevrouw Courtmanslaan 92, 9990 Maldegem) of surf naar de website groepsaankoopzon.be.

Maak een afspraak bij ons woon- en energieloket

Duurzame investeringen in onze gemeentelijke gebouwen

Door de plaatsing van deze zonnepanelen op sporthal De Berken zetten we als lokaal bestuur in op energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie. Dit kadert binnen het Burgemeesterconvenant 2030 en valt onder werf 2 (Verrijk je wijk) van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). De plaatsing van de 300 zonnepanelen levert namelijk 165 kWp op. Dit is ongeveer 20% van de te behalen doelstelling tegen 2025.

Meer informatie over het Burgemeesterconvenant 2030 en de te behalen doelstellingen van het LEKP vind je terug via maldegem.be/klimaatgezond-maldegem.

 

Contact